Les activitats turístiques maresmenques han deixat enrera el gran sotrac provocat per la COVID-19 i van tancar 2023 amb una xifra rècord de llocs de treball que, fins i tot, supera els registres prepandèmics. Així queda reflectit a l’informe “Activitats turístiques: activitat econòmica i laboral 2023” elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal.
L’informe que analitza l’evolució de l’activitat empresarial i dels llocs de treball que generen les activitats turístiques al Maresme mostra la bona salut de la que gaudeix el sector pel que fa a dinamisme laboral. Els serveis d’allotjament, menjars i begudes, agències de viatges i operadors turístics van generar l’any passat 16.008 llocs de treball, una xifra que supera amb escreix tots els registres des de 2008, i concentren l’11,16% de la mitjana dels llocs de treball del Maresme, un percentatge només superat l’any 2016 quan els registres es van situar en l’11,45%.
Encara són més positives les xifres si, seguint la metodologia recomanada a nivell internacional, s’amplia l’anàlisi incorporant les divisions de transport, activitats culturals i de lleure. Aplicant aquests paràmetres, la mitjana de llocs de treball generats al Maresme l’any passat s’eleva a 21.300 i el seu pes comarcal puja a 14,86%.
L’informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local s’ha centrat en la metodologia catalana que només inclou com a “activitats turístiques” els serveis d’allotjament, menjars i begudes, agències de viatge i operadors turístics.
Com és habitual, la majoria dels llocs de treball generats en aquestes activitats han estat de tipus assalariat. En concret 12.823, el 80,10% del total. L’anàlisi també mostra que el ritme de creixement dels llocs de treball autònom presenta moviments alcistes més discrets.
L’estacionalitat del sector queda reflectida en l’anàlisi trimestral on es visibilitza que el còmput més elevat de llocs de treball es registra en el segon i tercer trimestre de l’any coincidint amb el període àlgid d’activitat del subsector, molt lligat, encara, al binomi sol i platja. Hi ha diferències, però, en funció de la divisió econòmica. Així, les variacions més intenses les experimenta la secció dels serveis d’allotjament, es produeixen amb menys intensitat en la dels serveis de menjars i begudes i encara més discretes són les que es registren en les activitats de les agències de viatges i operadors.
El teixit empresarial
Quant a les empreses, la mitjana de comptes de cotització l’any 2023 ha estat de 1.673, un 1,83% superior a la mitjana de l’any anterior, però encara sense arribar als nivells prepandèmics.
Pel que fa a l’estructura, la dimensió de les empreses és, globalment, molt petita. El 83,49% són microempreses amb menys de 10 treballadors assalariats; el 14,6% són empreses petites (tenen entre 10 i 49 treballadors); l’1,79% són mitjanes (de 50 a 249 treballadors) i només el 0,12% són empreses grans amb més de 250 treballadors.
Les empreses petites concentren el 35,41% dels llocs de treball del subsector, seguit per les microempreses amb el 35,12%, l’empresa mitjana amb el 19,74% i l’empresa gran amb el 9,70%.
DOCUMENT
Activitats turístiques: activitat econòmica i laboral. Anualitat 2023