La presidenta de la Fundació TecnoCampusMataró, Pilar Gonzàlez-Agàpito, assistirà avui dimecres, 22 de gener, a l´acte de presentació de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT). L´acte, que tindrà lloc a l´Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya a les 18.30 h, el presidiran el conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, i el de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández Teixidó. També hi intervindrà el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores, i el director del Parc d´Innovació Tecnològica i Empresarial La Salle, Josep M. Piqué, que serà el primer president de l´XPCAT.
L´objectiu d´aquesta nova associació, que posa en contacte els grans espais de producció i transferència científica i tecnològica del país, és el de crear sinergies i dinàmiques comunes, compartir recursos i informació, i establir fórmules de col·laboració en àmbits diversos. L´XPCAT, de la qual TecnoCampusMataró en forma part juntament amb 10 parcs més, està destinada a convertir-se en un actor primordial del sistema de ciència, tecnologia i empresa de Catalunya.
Els 11 membres de l´XPCAT, que és la primera associació d´aquest tipus de Catalunya, se situen a Mataró, Barcelona, Castelldefels, Reus, Cerdanyola del Vallès i Girona.
L´XPCAT és, doncs, una fórmula de col·laboració per al futur científic i tecnològic de Catalunya. Es configura com un instrument fonamental del sistema de ciència, tecnologia i empresa que actua com enllaç entre la comunitat investigadora i innovadora. Gestionat per professionals especialitzats, l´integren grups i centres de recerca universitaris així com empreses i instituts de recerca amb l´objectiu d´impulsar noves empreses basades en el coneixement capaces de crear valor a les seves activitats.
La participació del TecnoCampusMataró en l´XPCAT es va materialitzar recentment mitjançant la signatura d´un acord.
Incrementar la riquesa de la comunitat
Entre els avantatges que ofereix l´XPCAT destaquen el fet de comptar amb les millors infrastructures, disposar de serveis especialitzats en noves estructures, així com de nous sistemes de gestió per respondre als reptes tecnològics internacionals i a les necessitats sòcioeconmiques del país.
D´aquesta manera, els parcs científics i tecnològics creen sinergies que incrementen la riquesa de la comunitat mitjançant la promoció de la cultura de la innovació i la competitivitat entre empreses i institucions generadores de coneixement. Es tracta d´estimular i gestionar el flux de coneixement i tecnologia entre universitats, institucions de recerca, empreses i mercats; d´impulsar la creació i el creixement d´empreses innovadores mitjançant mecanismes d´incubació i generació centrífuga (spin-off), i de proporcionar altres serveis de valor afegit així com els espais i les instal·lacions de qualitat. (IASP).
Els 11 integrants de l´XPCAT
TecnoCampusMataró (TCM)
Parc Científic de Barcelona – UB
Parc Científic i Tecnològic de la UAB
Parc Científic i Tecnològic de la UdG
Parc d´Innovació Tecnològica i Empresarial La Salle
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) – UPF
Parc Mediterrani de la Tecnologia – UPC
Parc Tecnològic de Barcelona – UPC
Parc Tecnològic del Camp Tecnop@rc – URV
Parc Tecnològic del Vallès (PTV)
Parc Tecnològic de Girona – UdG.
Inici La Comarca TecnoCampusMataró s’integra a la primera Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de...