16 de desembre a les 18:00h
El Consell Comarcal del Maresme, que està en la fase final d’elaboració del Protocol Comarcal per l’Abordatge de les Violències Masclistes i Lgtbifòbiques als espais públics d’oci, centrarà la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de les Violències Masclistes en les violències sexuals que es produeixen en els espais d’oci. En concret, vol facilitar eines als diferents agents implicats per tal d’aconseguir un esbarjo segur i lliure de qualsevol tipus de violències sexuals.
Els assetjaments, abusos i agressions sexuals, que es donen principalment vers les dones, són fenòmens estructurals a totes les esferes de la vida, però és en els espais d’oci -en especial els de festa i oci nocturn- on aquestes violències són més freqüents i adopten formes més específiques que difícilment es poden prevenir sense un abordatge multidimensional i la implicació de tots els agents que hi intervenen.
Per avançar en aquest camí, el Consell Comarcal ofereix, de la mà de la Sub-direcció General de Drogodependències i l’Observatori Noctàmbul@s de la Fundació Salut i Comunitat, organitza aquesta sessió formativa basada en la recent “Guia d’actuació davant les violències sexuals per a locals i altres espais d’oci nocturn en el context de consum d’alcohol i altres drogues”, la qual estarà a disposició de totes les persones que realitzin aquest procés formatiu i d’assessorament.
La sessió es farà en format telemàtic el 16 de desembre a les 18:00h
OBJECTIUS
Sensibilitzar sobre les violències sexuals i les desigualtats de gènere associades.
- Oferir unes pautes bàsiques d’actuació davant situacions de violències sexuals segons els eixos de prevenció, detecció, atenció i recuperació.
- Facilitar eines per reduir les violències sexuals als locals i altres espais d’oci nocturn quan hi ha consum d’alcohol i/o altres drogues.
- Promoure la corresponsabilitat i les accions encaminades a facilitar canvis estructurals.
A QUI S’ADREÇA
Agents implicats en els espais d’oci nocturn: comissions de festes, agents de seguretat, agents de barres, entitats juvenils i col·lectius feministes, etc.
CONTINGUT
- Violències sexuals als entorns festius:
o Conceptes bàsics i definicions
o Tipologia de les violències sexuals i dades o Idees sobre la relació de les violències sexuals i el consum de substàncies
- Marc legal i normatiu de les violències sexuals
- Abordatge de les violències sexuals:
o Quin model d’oci estem promovent? És lliure de sexisme?
o Principis fonamentals d’actuació per abordar les violències sexuals
o Planificació i implementació d’accions segons els eixos de:
– Prevenció i sensibilització
– Detecció
– Atenció
– Recuperació i reparació
o Avaluació des les estratègies implementades Recursos i bones pràctiques en la prevenció i actuació davant les violències sexuals en espais festius
FORMAT
Telemàtic
Posteriorment a la inscripció, es facilitarà l’enllaç d’accés a la plataforma telemàtica.
ALTRES
La sessió es basa en la recent “Guia d’actuació davant les violències sexuals per a locals i altres espais d’oci nocturn en el context de consum d’alcohol i altres drogues”, la qual estarà a disposició de totes les persones que realitzin aquest procés formatiu i d’assessorament.