S’ha ampliat el pacte per la reactivació dels polígons industrials que van subscriure el 24 de març de 2015 12 ajuntaments, el Consell Comarcal i 4 entitats. Divendres s’hi van sumar els ajuntaments d’Arenys de Mar, Calella, Dosrius, Mataró, Sant Pol de Mar i Premià de Mar, a més del TecnoCampus Mataró-Marsme. Tots ells treballaran conjuntament amb l’objectiu d’atraure inversió i crear ocupació donant un nou enfocament als polígons industrials sense activitat i la potenciació dels polígons existents.
Tots els signants del PAE Maresme (Polígons d’activitat econòmica) comparteixen la prioritat estratègica de la millora de la competitivitat a nivell sòcio-econòmic i la creació d’ocupació en els seus respectius àmbits territorials. A més, entenen que un camí per aconseguir-ho és l’atracció d’activitats inversores i l’ocupació de sòl disponible mitjançant noves activitats empresarials i la dinamització dels polígons industials existents.
Aquesta visió està en sintonia amb les línies del Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic que va presentar el Consell Comarcal fa un any. Aquest document recomanava l’elaboració d’un Mapa Comarcal de polígons d’activitats econòmiques qualificats i classificats. S’arribava a aquesta conclusió per entendre que calia una visió comarcal de la gestió del sòl industrial i plantejava treballar des de 3 òptiques:
1) La capacitat d’atracció d’empreses com a conseqüència de la proximitat als pols Barcelona- Girona i les millores a introduir perquè, de manera efectiva, la comarca es pugui beneficiar d’aquestes centralitats.
2) El nivell d’especialització actual i la possibilitat futura d’enfortir districtes econòmics singulars dins del Maresme vinculats als Enclavaments Econòmics, facilitant la instal·lació d’empreses ja existents i de noves. Fins fa poc l’arquitectura i l’urbanisme dels polígons no ha estat un element rellevant. Avui, en canvi, és un factor que millora l’atractiu i per tant d’acollir unitats empresarials emblemàtiques.
3) Situació actual i plans de millora. Cal analitzar les comunicacions, els equipament i l’urbanisme industrial, així com valorar els serveis que s’ofereixen als propis polígons i, si escau afavorir la creació d’unitats de conservació i gestió dels mateixos. No només cal tenir infraestructures econòmiques sinó que han de ser de qualitat i sostenibles.
El PAE està subscrit pel Consell Comarcal del Maresme; els ajuntaments d’Argentona, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Cabrera de mar, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Mataró, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Santa Susanna, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar; i les entitats: Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), Associació dels Empresaris de Polígons Industrials de Pineda de Mar, TecnoCampus i UPIC-Unió de Polígons i Industrials de Catalunya.