Les experiències personals de vuit joves del Maresme, en vuit diferents tipus d’estades a l’estranger, centren l’exposició presentada ahir a la tarda a l’Espai Jove de Cerdanyola (Mataró).
Una desena de plafons Roll-up, dissenyats amb vinyetes, com pàgines de còmic, il·lustren els clar-obscurs del que ja s’anomena “emigració 2.0”. L’exposició es itinerant i es podrà veure properament a Alella, Mataró (SIOP i Espai Gatassa), Pineda de Mar i Tordera.
La presentació de l´exposició gràfica es va complementar amb l´emissió de diversos vídeos temàtics, on els vuit joves reflexionen sobre les seves vivències.
Aquests audiovisuals, que es poden visionar al web www.ccmaresme.cat/reptes examinen les tres etapes del “repte”: el context, les concepcions, motivacions i rutes de la mobilitat internacional, a “El moment de marxar”, les competències transversals adquirides,
les competències a “Aprenentatges”
i l´impacte quan van tornar a casa, a “Experiències de retorn”
Rere la benvinguda, a càrrec de María Luisa Merchán, Regidora d´Esports, Polítiques de Gènere, Joventut i Convivència de l´Ajuntament de Mataró, representants del Servei Comarcal de Joventut van presentar oficialment l´exposició itinerant, que es podrà veure en tots els municipis de la comarca que la sol·licitin i que ja ha assolit una bona acollida a Palafolls i a Vilassar de Mar.
Tot seguit, els tècnics de joventut dels Ajuntaments de Pineda de Mar i Mataró, Javier Naya i Clara Roca, van procedir a la presentació del Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme. Impulsat per 24 ajuntaments i coordinat pel Consell Comarcal, aquest servei té com a objectiu orientar i informar als joves en els seus projectes a l´estranger de recerca de feina, pràctiques, aprenentatge, voluntariat o turisme alternatiu.
Per la seva banda, Neus Alberich, representant l´Agència Catalana de Joventut, va exposar el treball de recerca “L’emigrant 2.0. Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes”. L´estudi analitza les competències desenvolupades per diversos joves catalans amb titulacions superiors, traslladats temporalment a Londres a la recerca de feina, i l´impacte que suposa la vivència per aquest nou tipus d´emigrant i per als empresaris de Catalunya que els valoren al seu retorn.
Finalment, abans de realitzar una visita guiada a l´exposició, es va poder escoltar, en viu i en directe, el testimoni d´un dels joves que hi són representats, en Mohamed, el qual va parlar amb absoluta sinceritat dels pros i els contres de l´experiment.
La Jornada es va cloure amb les paraules de Cesc Poch, Director de l´Agència Catalana de la Joventut, i de Sònia Moraleda, Consellera de Joventut i Educació del Consell Comarcal del Maresme. Ambdós van remarcar que cal reflexionar sobre aquest nou repte que suposa pels joves la mobilitat internacional, i van concloure que “marxa una persona i en torna una altra de diferent”.