Puja l’atur al Maresme en els sectors serveis, agricultura i col·lectiu SOA

 

Les estadístiques situen octubre com un mes en què pugen les xifres d’atur. Aquest no ha estat cap excepció. Les dades, analitzades per l’Observatori de Desenvolupament Local, indiquen un increment de la desocupació al Maresme del 2,48%. La xifra total de persones demandants de feina a la comarca s’ha incrementat en 709. Totes elles dels sectors serveis, agricultura i col·lectiu SOA (sense ocupació anterior).

Tal com recull el Report d’Atur del mes d’octubre, al Maresme hi ha 29.318 persones inscrites als Serveis d’ocupació, una xifra que representa una taxa d’atur comarcal del 14,75%. El 67% dels demandants de feina es concentren en el sector serveis i, dins d’aquest, és el col·lectiu de dones el majoritari (62,1%). Justament, el sector serveis és el que durant el mes d’octubre ha contribuït més a l’increment de l’atur. També ha augmentat la xifra de desocupació a l’agricultura i dins del col·lectiu SOA. En canvi, a la indústria i a la construcció hi ha hagut una reducció percentual respectivament de l’1,69 i l’1,16%.

Les comparatives són més optimistes si es fa la comparativa interanual. L’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal indica que l’atur al Maresme s’ha reduït d’un 12,07% respecte al mateix període de 2015. Tots els sectors econòmics comptabilitzen disminucions que oscil·len entre el 20,07% registrat a la construcció i el 9,21% del col·lectiu SOA.

La comparativa interanual també és positiva a gairebé la totalitat de municipis, a excepció de Santa Susanna que registra un increment de l’atur de l’1,03% i Òrrius que no experimenta cap variació. L’anàlisi mensual, en canvi, és més desigual. L’atur ha augmentat en 23 dels 30 municipis. Han reduït la xifra d’aturats Alella, El Masnou, Montgat, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

Pel que fa a la taxa d’atur al Maresme, també hi ha importants diferències entre municipis. Els que tenen un percentatge més elevat de població activa desocupada són Pineda de Mar (19,55%), Sant Iscle de Vallalta (18,97%), Santa Susanna (18,36%), Tordera (18,13%), Mataró (17,82%) i  Sant Cebrià de Vallalta (17,02%). Els que comptabilitzen un percentatge d’atur inferior al 10% són: Alella (7,94%), Cabrera de Mar (8,26%), Teià (8,53%), Tiana (8,74%), Cabrils (9,50%), Sant Vicenç de Montalt (9,66%) i Vilassar de Mar (9,76%). 

Podeu ampliar aquesta informació amb la següent infografia interactiva. També podeu accedir directament a les taules excel amb les dades CLICANT AQUÍ