SERVEI DE CULTURA
Aquest servei engloba l’Arxiu Històric Comarcal, la Mostra Literària del Maresme i les col·laboracions amb el Consell Esportiu del Maresme.
L’Arxiu Històric Comarcal de Mataró és un servei als ciutadans investigadors i estudiosos, així com a les administracions. Està integrat al Sistema d’Arxius de Catalunya i té la seva seu a l’edifici de Can Palauet, a Mataró.
S’encarrega de salvaguardar el patrimoni documental del Maresme, mitjançant ingressos de fons (dipòsits, transferències, donacions i adquisicions). Fa la difusió arxivística a partir de l’organització o participació en exposicions, conferències i la realització d’estudis publicats en revistes d’història local. A més, dóna suport tècnic a altres arxius de la comarca, bé siguin municipals o patrimonials.
També ha iniciat una nova línia d’actuació per tal d’oferir serveis especialitzats complementaris com és l’organització de cursos, com ara el Curs de documentació i tractament digital de la informació, Aspectes de gestió arxivística dels fons administratius, el Taller sobre programes informàtics per al buidat de llibres sagramentals i el Taller sobre com preservar els nostres fons i col·leccions de fotografies.
A l’Arxiu s’hi poden trobar fons documentals de la Generalitat de Catalunya (Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Departament d’Economia i Finances), del Consell Comarcal del Maresme, de l’Ajuntament de Mataró, del Disctricte Notarial de Mataró, dels Jutjats de Primera Instància i Instrucció de Mataró i Arenys de Mar, del Registre de la Propietat del Districte de Mataró (Antiga Comptadoria d’Hipoteques), de les Cambres Agràries Locals i de l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró.
La Mostra Literària del Maresme és un concurs literari en el qual participen diversos ajuntaments de la comarca. Pretén contribuir a mantenir viu l’esperit literari, així com el foment de la cultura a les diferents poblacions maresmenques. Organitzada pel Consell Comarcal, enguany arriba a la seva edició número 20. Cada municipi participant, que en l’edició de l’any 2002 en van formar part Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Caldes d’Estrac, El Masnou, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar, organitza la fase local de la mostra, i un d’ells serà el municipi acollidor de la fase comarcal del concurs. A les darreres edicions, han estat municipis acollidors: Vilassar de Mar, Malgrat de Mar, Argentona i Premià de Mar.
Els ciutadans interessats a participar-hi han de lliurar les seves obres al seu Ajuntament i és aquest qui determina les que es presentaran a la fase comarcal. El jurat està format per quatre persones vinculades al món literari. Els aspirants poden concursar en dues categories: poesia i prosa. Els treballs han de ser individuals, escrits en català, inèdits i amb tema lliure.
Els guanyadors reben un premi en metàl·lic, un diploma i un llibre editat pel Consell Comarcal, que recull totes les obres guardonades. A més, els escrits premiats es conserven a l’Arxiu Històric Comarcal de Mataró.
Els primers premis de la darrera edició han estat:
Categoria A
– Poesia: «El camí de la creu», Arnau Vilajosana Guillamot.
– Prosa: «La papallona ferida», Daniel Piñeiro Martín.
Categoria B
– Poesia: «La por», Carles Font López.
– Prosa: «El nostre nom és 1, 2, 3, ens vols conèixer?», Oriol Pou.
Categoria C
– Poesia: «Retalls de por i tendresa», Laia Alsina Ferrer.
– Prosa: «Una història anònima», Noemí Carrau Gual.
Categoria D
– Poesia: «Recull», Sébastien Comeron.
– Prosa: «El perquè del plor i la subtil anàlisi d’una llàgrima», Marcel Pascual Royo.
Categoria E
– Poesia: «Plany per una petita mort», Estanislau Boada i Montagut.
– Prosa: «La pressa», Elisenda Guiu Pont.
El servei de Cultura inclou, a més, la promoció i difusió de l’activitat física i de l’esport al Maresme, així com la coordinació de la utilització de les instal·lacions esportives públiques d’ús comarcal, la cooperació amb els municipis i amb les entitats esportives, i la col·laboració en les actuacions que en matèria d’esport comarcal puguin dur a terme les diferents administracions públiques de l’Estat.
Al maig de 2002 es va signar el «Conveni de col·laboració amb el Consell Esportiu del Maresme», per tal que el Consell Esportiu sigui l’ens que executi i gestioni la política esportiva comarcal. Aquest conveni també preveu la col·laboració entre ambdós organismes per a la realització del Concurs de Dibuix «L’Esport a l’Escola», que enguany celebra la cinquena edició, així com en la realització del campionat comarcal de petanca de la Gent Gran del Maresme.