Què són les SbN?
Accions que busquen protegir la natura i, a la vegada, potenciar el nostre benestar. És a dir, afavorir el funcionament natural dels ecosistemes per tal de conservar la biodiversitat i garantir unes bones condiciones de vida a la població. La Unió Internacional per a la Protecció de la Natura (IUCN) (2020) les defineix com a accions per protegir, gestionar i restaurar de manera sostenible els ecosistemes naturals o modificats que responguin als reptes socials de manera eficaç i adaptativa, alhora que proporcionen qualitat de vida humana i beneficis per a la biodiversitat.
Per què són importants?
Són una oportunitat d’integrar beneficis socials, econòmics i ecosistèmics en una sola acció. Plantegen solucions a problemes ambientals i aporten beneficis tangibles i/o intangibles a partir del que ens aporta la natura. Són beneficis que proporcionen els ecosistemes gràcies a la seva biodiversitat. Per tant, potencien la protecció i conservació de la biodiversitat. Conservar la biodiversitat garanteix que els ecosistemes funcionin adequadament i ens proporcionin serveis ecosistèmics. Alhora, gestionar els ecosistemes per tal d’afavorir el seu funcionament natural, és cabdal per a la conservació de la biodiversitat i per garantir la qualitat dels serveis ecosistèmics que ens ofereixen.
Quins beneficis proporcionen?
Els que es coneixen com a serveis ecosistèmics, inclouen serveis de provisió, regulació i culturals. L’agricultura, el balanç de carboni o el poder gaudir de la natura serien exemples de cada un d’aquests serveis. Les SbN formen part d’estratègies de desenvolupament de ciutats resilients, adaptades al canvi climàtic i poden contribuir positivament a abordar reptes urbans locals per millorar la qualitat de vida de la població, com ara reduir l’efecte de les illes de calor, moderar la vulnerabilitat als desastres climàtics, depurar les aigües residuals, reduir els danys deguts a inundacions, crear espais lúdics, etc.