Ser emprenedor exigeix dedicació plena, força de voluntat i perseverança. Això se sap abans d’engegar el projecte, durant la fase de definició, en la posada en marxa i en la gestió diària. Sovint per aquesta raó molts emprenedors i emprenedores potencials acaben estancant-se; els reversos que experimenten, les traves que sorgeixen o per la confiança insuficient que s’hi diposita. Es redueix a una qüestió d’energia disponible. Quan l’energia minva, és important nodrir-se de referents i emmirallar-se en persones que han decidit emprendre com tu, dels seus èxits i de les maneres en què han superat situacions adverses. El Fòrum de Joves Emprenedors del Maresme se celebra principalment per a motivar als joves, molts d’ells futurs emprenedors. Però també persegueix un objectiu més subtil: que quan els joves emprenedors i emprenedores visquin una situació complicada, recordin alguna imatge, frase o persona del Fòrum que els ajudi a tirar endavant amb el seu projecte. Aquí teniu un resum del què va ser l’edició 2019 del Fòrum de Joves Emprenedors del Maresme.
Grans mestres en el desenvolupament de la creativitat i d’habilitats emprenedores ens van acompanyar per aquest viatge estimulant a l’edició del 2019.
En Miquel Àngel Oliva, director de la Fundació per a la Creativació va titular la seva ponència com “La revolució del futur que viurem”. Aquest expert en creativitat i innovació va plantejar el seu raonament a través de Back to the Future – Retorn al Futur- . Els guionistes no van poder ni imaginar fins on arribaria l’operativitat del mòbil en un salt en el temps de 20 anys, del 1985 a 2015. Un dispositiu que fa dècades que ja és entre nosaltres, en el film queda molt lluny de tal com el coneixem avui en dia. | ||
En Miquel Àngel Oliva afirma que el futur passa per la innovació en la tecnologia, i per a poder imaginar-lo va proposar un joc: imaginar com serà el futur l’any 2030. Els mòbils seran flexibles, com una fulla de paper. Els vehicles seran autònoms i no necessitaran un conductor. La velocitat de descàrrega de dates serà tan ràpida que permetrà que un cirurgià pugui operar sense ser al quiròfan. Tots aquests exemples són ja una realitat. I va matisar: donat que avui dia no tenim les garanties de seguretat necessària, encara no estan al nostre abast. També va afegir que la robotització del nostre món tindrà una altra conseqüència important i és que es perdran molts llocs de treball. Tanmateix, va assenyalar que hi ha una cosa que és única de l’humà i són els sentiments, tot i que ja s’estan produint robots que repeteixen els models de conducta i emoció humana”. |
||
L’entrenadora d’habilitats creatives Maria Batet, a través del seu espectacle “Embolica’t pel futur”, va proposar una conferència d’allò més original. En un joc d’acrobàcies i relat va anar traçant els valors de la comunicació, el risc, la sensibilitat i la creativitat i el treball en equip, tots ells representats pel seu equip d’acròbates amb teles que penjaven del sostre.
|
||
Per la seva banda, la Marta Cot, mataronina olímpica, campiona del món de salt, va fer una exposició molt enriquidora pel jove auditori. Va confessar que en els seus triomfs hi ha una mescla d’alegria i de decepció perquè, segon ens va confiar, per aconseguir ser la guanyadora abans hauràs fallat tres vegades el salt.
|
||
A la taula rodona de joves emprenedors del Maresme s’hi van asseure 2 emprenedors i 2 emprenedores amb diferents vocacions i negocis.
La Laia Puig, una jove pintora del Masnou que des de ben petita ja mostrava habilitats amb els seus dibuixos, a diferència dels seus estudis. Avui dia la Laia és una artista de 24 anys amb un carisma molt especial. Els seus dibuixos han il·lustrat murals, bosses, llibres i ha realitzat ja exposicions a diversos països. Aquest any comença la carrera de Belles Arts. No perdeu de vista el seu nom.
En Marc Gaixas té un perfil molt diferent. Sent de la mateixa edat que la Laia, aquest mataroní no té por de mirar el món amb els ulls de qui vol millorar-lo. És un apassionat de la creativitat i del negoci. I són molts els projectes que ha realitzat i molt més que té dins el seu cap. Tal com ell mateix ens va explicar, el seu objectiu no és que les seves idees es converteixin en realitat, sinó que el món s’adoni que hi ha altres formes de fer les mateixes coses. Us recomano que doneu una ullada al projecte FLY ME TO THE MOON.
La Carolina Vicens ha estat una de les joves maresmenques que havia vingut a assessorar-se al Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme. Ella no comptava amb una idea, tenia una passió: els animals. Com més exòtics, més l’interessaven. La Carolina ens va explicar que una botiga d’animals la pot tenir qualsevol, però que ella no ho enfoca d’una manera purament comercial. Cria serps i cerca el millor comprador. Ensenya als seus futurs clients a cuidar i entendre a aquests rèptils.
Una de les últimes tendències en oci és el Room Escape i Martí Artigas ho sabia. De perfil empresarial, va estudiar ADE, té un màster en MBA i des de sempre ha treballat en el negoci familiar. Tots aquests coneixements i l’experiència obtinguda han estat la base per apostar per un nou concepte d’oci a la seva localitat natal, Arenys de Mar. En Martí només té 26 anys i ja pot presumir de ser un emprenedor d’èxit.
“Si tens una idea, no deixis de treballar per aconseguir-la” va ser el missatge que més van repetir els quatre joves emprenedors. En Marc, la Laia, la Carolina i en Martí estaven d’acord amb aquest missatge: la perseverança i la creença en un mateix és la base per assolir allò que vols fer.
Finalment, el duet musical integrat per Roger Palomer i Paul Klason van versionar temes actuals i alguns clàssics imprescindibles per a regalar energia i positivisme a tot el públic. I ho van aconseguir amb escreix. Ep, però a ells tampoc els han regalat res. En aquesta vida s’ha de treballar per aconseguir viure dels somnis. |