La sinistralitat laboral es cobra 3 vides al Maresme durant 2024

El Maresme ha tancat 2024 amb una remuntada del nombre d’accidents laborals. La majoria van ser lleus, però, en relació amb l’any anterior, hi ha hagut un increment dels sinistres greus i 3 persones hi van perdre la vida.

L’any passat es van comunicar 7.716 accidents laborals al Maresme, 406 més que al 2023, el que en termes percentuals representa un increment del 5,6%. Aquesta pujada, tal com recull l’informe anual de sinistralitat laboral al Maresme elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, s’ha concentrat en les treballadores. Els accidents laborals patits per dones han augmentat un 16,1% mentre els sinistres patits per homes han baixat interanualment un 0,3%. Tot i això, els homes són els que pateixen més accidenta a la feina, en concret sumen el 60,7% del total.

L’increment de la sinistralitat laboral s’ha focalitzat en el sector Serveis amb una remuntada del 9,4% i a la indústria que ha sumat un 3,5%. En canvi, a la construcció hi ha hagut un descens del 9,5% i l’agricultura ha registrat una baixada de l’1,9%.

El 90,11% del total de sinistres comunicats l’any passat van tenir lloc durant la jornada laboral i el 9,88% restants són conseqüència d’accidents in itinere, és a dir els patits en el trajecte d’anada o tornada del lloc de feina. Justament aquests són els que han experimentat un increment més destacat (el 15,1%).

Pel que fa als sinistres en jornada laboral, el 51,1% de les persones accidentades van haver de cursar baixa laboral. Tot i que el pronòstic de les ferides va ser lleu en el 99,02% dels casos, hi ha hagut un increment del 21,4% dels greus i un 50% dels mortals. La sinistralitat laboral es va cobrar 3 vides l’any passat al Maresme, una d’elles va ser per accident patit en jornada laboral i les dues restants in itinere.

L’Índex d’incidència

Per poder fer comparatives entre territoris o sectors econòmics, el barem que s’utilitza per mesurar el grau de sinistralitat laboral és l’Índex d’incidència que posa en relació el nombre d’accidents amb el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social.

L’Índex d’incidència maresmenc és lleugerament inferior al provincial i al català pel que fa als accidents in itinere, però superior al provincial en el cas dels sinistres en jornada laboral. Pel que fa a sectors, és el primari el que registra un Índex d’incidència superior en totes les variants de la classificació dels accidents laborals.

Podeu ampliar aquesta informació consultant la següent infografia elaborada per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme.