La declaració institucional del Consell Comarcal amb motiu del 25N fa una crida a la implicació de tothom per aconseguir espais lliures i segurs de violències contra les dones

El Ple del Consell Comarcal del Maresme, celebrat dimarts, va aprovar la Declaració institucional amb motiu de la celebració el proper 25 de novembre del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. El text va rebre el suport de Junts, ERC, PSC, PP, En Comú Guanyem, CUP i Ara Pacte Local. L’únic grup comarcal que hi va votar en contra va ser Vox.

La Declaració Institucional torna a denunciar totes les formes de violències masclistes que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho i expressa el ferm compromís del Consell Comarcal amb la lluita feminista i amb la visibilitat d’aquestes violències com un atemptat contra els drets humans.

Les darreres dades estadístiques constaten que 8 de cada 10 dones ha patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida, sent les sexuals les més comunes i més freqüents entre les joves. Una altra dada preocupant és la presència de les violències masclistes a l’espai públic (carrers, places, equipaments, transport públic…) i s’agreuja pel fet que encara hi ha situacions quotidianes (mirades, gestos, xiulets, comentaris grollers, opinions dobre el físic o invasions de l’espai físic i personal) que no son percebudes per una part de la societat com a violència. Davant d’això, el clam d’aquest any és “volem espais lliures i segurs, i volem la implicació de tothom“.

Les violències són conductes que s’aprenen i es transmeten. per erradicar-les calen canvis culturals profunds en tothom i també en les estructures de poder que les sustenten. la Declaració especifica que “calen canvis profunds que posin fi al sistema patriarcal que continua atemptat cada dia contra els drets humans de les dones i que proporcionin un sitama de valors basat en el respecte, la igualtat i l’empoderament de les dones“.

Els compromisos del Consell Comarcal del Maresm es concreten en:

  • Abordarem totes les formes de violències masclistes (les més invisibles i les més visibles, les que es produeixen en la intimitat i les que es produeixen en els espais públics). I entre aquestes violències, les violències sexuals.
  • Treballarem per garantir els drets de totes les dones, infants i adolescents en situació de violències masclistes i posarem els mitjans necessaris per erradicar les violències institucionals i actuar amb la diligència deguda des de les nostres administracions.
  • Vetllarem per la millora constant del treball en xarxa i de la coordinació de tots i totes els agents que intervenen davant les violències masclistes, així com de l’atenció psicològica, l’assessorament laboral i jurídic, entre altres serveis.
  • Potenciarem les polítiques de prevenció i sensibilització de les violències masclistes, especialment, d’aquelles adreçades a la comunitat educativa, aprofundint en la coeducació com una eina transformadora.
  • Continuarem impulsant els programes de masculinitats alternatives amb propostes de sensibilització i prevenció, amb estratègies diferenciades per a la població adulta, jove, adolescent i infantil.