L’arbitratge de consum consisteix en un sistema extrajudicial i voluntari que ofereix als consumidors i a les empreses la possibilitat de resoldre els conflictes de consum amb caràcter vinculant i executiu, i de manera objectiva i gratuïta. L’Òrgan Arbitral escolta les argumentacions de les dues parts i dicta un laude que té el mateix valor que una sentència judicial i, per tant, és d’obligat compliment.
El procés comença quan el consumidor presenta la reclamació. Primer s’intenta la mediació per arribar a un acord entre les parts i si aquesta no prospera, el consumidor pot demanar el procediment arbitral. Si l’empresa està adherida a l’arbitratge, se celebra un vista arbitral. També hi ha empreses que no estan adherides al sistema però que accepten l’arbitratge. A la comarca del Maresme hi ha 153 establiments adherits. Al conjunt de Catalunya n’hi ha més de 5.500.
Els primers casos sobre els quals s’ha dictat {c}laude{n} han estat contra empreses de telefonia. De fet, el 74,2% dels arbitratges de consum celebrats a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya durant el 2010 van ser de temes relacionats amb telefonia i internet. Altres sectors objecte d’arbitratges van ser els relacionats amb l’energia (7,9% dels laudes) i els aparells d’ús domèstic (4,1%).