Es redueix l’atur a 25 municipis del Maresme

 

El Maresme tanca el mes d’abril amb 31.005 persones inscrites a les oficines d’ocupació, una xifra que no es registrava des de maig de 2009. Seguint la tendència provincial i catalana, l’atur ha baixat un 2,52% respecte al mes anterior i un 11,65% respecte al mateix període de l’any anterior. Amb aquestes dades, la taxa d’atur del Maresme es col·loca en el 15,81%, un percentatge que continua sent superior al provincial (13,88%) i al català (14,05%).   

 Aquest any no ha estat cap excepció i abril ha sigut positiu pel Maresme pel que fa a la reducció del nombre de persones inscrites en el Servei d’Ocupació. És un mes que, des de 2010, ens deixa unes xifres més optimistes. Aquest 2016, han estat 802 persones les que han deixat de constar com a demandants de feina. Segons les dades analitzades per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, aquestes es distribueixen entre tots els grups d’edat i tots els sectors econòmics, però augmenta en el cas del col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) per la incorporació de més dones. De fet, el 54,2% de la desocupació maresmenca és femenina. Mentre la taxa d’atur entre els homes és del 13,72%, s’eleva fins el 18,13% entre les dones. Les estadístiques també apunten a una recuperació de l’ocupació molt més lenta entre les dones que entre els homes. És una tendència que es reflecteix en les comparatives mensuals i en les interanuals. Així, el mes d’abril va disminuir un 3,19% l’atur masculí i un 1,95% el femení. La reducció interanual se situa en el 14,30% en el col·lectiu masculí i en el 9,29 en el femení.

A nivell concret dels sectors econòmics, l’agricultura és la que percentualment experimenta una reducció percentual més elevada (5,83%), seguida de la construcció (3,44%), els serveis (3,37%) i la indústria (2,13%). La comparativa interanual apunta reduccions de l’atur del 20,23% a la construcció, del 14,15% a la indústria, del 10,38% a l’agricultura i del 9,97% als serveis. També hi ha una disminució interanual del 6,80% en el nombre de demandants de feina del col·lectiu SOA.

Dins l’àmbit local, tots els municipis maresmencs tenen menys demandants de feina que fa un any, però en la comparativa mensual s’ha detectat un lleuger increment de l’atur a Cabrera de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susnna i Tordera. A Òrrius no s’ha registrat cap variació respecte al mes anterior. Els 25 municipis restants han registrat descensos que oscil·len entre el 7,32% a Caldes d’Estrac i el 0,43% de Cabrils.

Pel que fa a taxa d’atur municipal, Pineda de Mar i Tordera són les poblacions que presenten uns percentatges més elevats. 22,37% en el cas de Pineda i 20,43% a Tordera. En canvi, Teià, Cabrera de Mar, Alella i Cabrils no arriben al 9%.

Podeu ampliar aquesta informació amb el Report d’Atur del mes d’abril elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local. Presentat en forma d’infografia interactiva us permet visibilitzar els moviments a partir de les gràfiques.

També podeu accedir a les taules amb les xifres en excel CLICANT AQUÍ