La Generalitat ha fet pública la declaració d’emergència per sequera després que els embassaments es trobin per sota del 16% de la seva capacitat. Les noves mesures afecten als 30 municipis del Maresme que hauran d’implantar limitacions en el consum d’aigua per habitant i dia, però també en els recursos hídrics destinats a usos agrícoles, industrials i municipals. Les mesures entraran en vigor després de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOCG), previsiblement divendres.
El conjunt del Maresme es troba en el primer nivell de la fase d’emergència que limita el consum domèstic a 200 litres d’aigua per persona i dia (10 menys que actualment), redueix en un 80% els usos agrícoles, baixa a la meitat els ramaders i un 25% els industrials i recreatius. A més, limita el reg públic a la supervivència d’arbrat i jardins botànics i sempre que aquest es faci amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques. Consulteu totes les limitacions en aquest enllaç.
Cal tenir en compte que l’escenari d’emergència contempla 3 fases i que les restriccions s’aniran intensificant en funció del nivell de reserves d’aigua. Així, si la situació no millora i els embassaments baixen del 10,95% de la seva capacitat entraria en vigor la fase 2 limitant el consum a 180 litres per habitant i dia i si la situació segueix empitjorant i les reserves dels pantans baixen del 5,4% de la seva capacitat s’implantaria la fase 3 restringint el consum a 160 litres per habitant i dia.
La nostra petjada hídrica
Ara més que mai es fa bona aquella dita de què tota gota compta. La greu situació que vivim ens obliga a fer canvis en els nostres hàbits diaris i reforçar les mesures d’estalvi.
Tot i que la nova limitació posa el sostre de consum en els 200 litres per habitant i dia, la Generalitat recomana que aquest se situï a les llars al voltant dels 90 litres. Actualment i, segons les dades oficials de l’ACA, la mitjana de consum al Maresme està en els 125,47 litres diaris per habitant i els recursos hídrics es destinen en un 70% a consum domèstic i el 30% restant a activitats econòmiques.
També podeu consultar els consums per municipis en aquest enllaç.
Estalviar és possible. Substituïnt la banyera per una dutxa podem arribar a retallar el nostre consum 170 litres i 50 més si reduïm minuts i fem una dutxa ràpida. Si, a més, recollim en una galleda l’aigua que ara es perd mentre esperem que s’ecalfi i la reutilitzem, per exemple pel vàter, anem sumant litres a l’estalvi. Cal tenir en compte que cada vegada que descarreguem la cisterna es consumeixen entre 6 i 10 litres.
Rentar la roba és una altra de les activitats de més consum a les llars (entre 50 i 90 litres) podem estalviar aprofitant al màxim la capacitat de la rentadora i posant programes curts i eficients. El mateix consell és valid per al rentavaixelles que sol consumir entre 18 i 30 litres.
En el dia a dia també es consumeix una mitjana de 10 litres per cuinar i per beure, 10 per dia també cada vegada que es fa neteja a casa i entre 2 i 12 quan ens rentem les mans o les dents. En aquest darrer cas, el consell està clar: mentre ens ensabonem o raspatllem, aixeta tancada.
Podeu conèixer la vostra petjada hídrica clicant aquí