El Museu de Premià de Dalt ha sol·licitat la restauració de 10 objectes a l´Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona a través del Servei de Restauració de la Xarxa de Museus Locals, un servei que resol les necessitats de conservació preventiva i de restauració dels museus integrants de la xarxa. Entre aquestes peces hi ha l´esmentada trepitjadora mecànica de raïm; un rellotge de peu d´època noucentista que està corcat, ressec i oxidat; un forcat oxidat; una pala corcada; un mirall amb marc de columnes d´estil anglès; un portaló de fusta i ferro molt deteriorat; dos escallots de ferro provinents de la Cadira del Bisbe; i una maleta plena d´enganxines de països d´arreu del món força malmesa.
La restauració a la sala coincideix amb un període en el qual no s´hi ha programat cap exposició temporal. En conseqüència, l´Ajuntament i el Museu han optat per tancar la sala d´exposicions un mes i mig perquè es necessita espai per treballar i garantir així la posterior conservació de la trepitjadora de raïm.
El procés per sol·licitar el servei de restauració de la Diputació comença amb les fitxes inventari que fa el Museu per establir què cal restaurar i la seva prioritat. La Xarxa de Museus Locals es fa càrrec de totes les despeses de la restauració, i l´Ajuntament de Premià de Dalt es fa càrrec de l´assegurança, l´embalatge i transport, tant d´anada com de tornada. Hi ha dos tipus de convenis de col·laboració en l´àmbit de la restauració, un amb centres formatius especialitzats com ara l´Escola d´Arts i Oficis de la Diputació o l´Escola de Belles Arts de Barcelona, i un altre amb empreses privades. Com explica la directora del Museu de Premià de Dalt, l´Imma Gimferrer, “l´Oficina de Patrimoni Cultural sempre tria l´especialista més adient, segons cada cas”.
Cal dir que el Museu de Premià de Dalt també ha sol·licitat la restauració dels llibres del cadastre del s. XVIII que estan a l´Arxiu Municipal, els quals, segons la regidora de Cultura, Esther Iglesias, “són una font d´informació excel·lent perquè són els primers cadastres que es van fer a Premià de Dalt”. Aquesta restauració és necessària pel mal estat dels documents, provocat en gran part per les manipulacions que han patit. La restauració dels llibres del cadastre tindrà lloc a l´Arxiu Nacional de Catalunya, després que els restauradors en diagnostiquin la patologia i estableixin el procés per deixar-los en un estat òptim. La regidora de Cultura avança que “intentarem reproduir-los a microfilms per garantir la seva consulta pública, atès lel seu interès històric i local”.