El Maresme tanca amb rècord d’assistència l’edició 2019 del Benvinguts a Pagès

 

Les expectatives s’han complert i l’edició 2019 del Benvinguts a Pagès ha tancat amb rècord d’assistència i una valoració molt positiva per part de les empreses maresmenques que han paticipat. De fet, moltes d’elles ja han expressat la seva voluntat de repetir experiència a la propera edició. Comptabilitzant només les visites a les explotacions agrícoles i ramaderes, cellers i obradors es reflecteix un increment del 60% de visitants.

El sector agrícola s’està regenerant i adaptant per fer una producció integrada respectuosa amb el medi ambient, les explotacions ramaderes estan implicades amb el benestar animal i cada vegada tenim més empreses que ofereixen productes alimentaris elaborats artesanalment. Això, juntament amb l’increment de la conscienciació ciutadana envers un consum responsable, està fent que el Maresme s’estigui posicionant com a territori capdavanter en producció alimentària de proximitat.

En aquest marc, el Benvinguts a Pagès és un bon termòmetre de la salut del sector i les xifres parlen per si soles. A l’edició 2019, les explotacions agràries i ramaderes, els cellers i els obradors que van obrir les seves portes al públic van registrar 4.005 visites, un 60% més que l’any anterior. S’hauria d’afegir les persones que van participar o visitar les activitats complementàries que s’hi van celebrar. Així, es calcula que la 1a Fira de Producte de Proximitat i Km0 que es va celebrar a Tordera va rebre 1.250 visitants i l’espai dedicat a l’alimentació de proximitat del mercat setmanal de Tordera va atreure uns 4.000 visitants. Però, més enllà de les xifres, hi ha la percepció i la satisfacció de les empreses participants. La valoració és positiva i la majoria ja han expressat la seva voluntat de participar a l’edició 2020.

Benvinguts a Pagès, en les quatre edicions celebrades, s’ha convertit en la gran festa de la pagesia, la ramaderia i la producció alimentària artesanal i de proximitat. És l’oportunitat perquè el consumidor conegui l’origen dels aliments que posa a taula i, alhora, el moment en què els productors entren en contacte directe amb el consumidor. Aquesta és una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el conjunt del territori català. A nivell del Maresme, es coordina des del Consell Comarcal del Maresme (Xarxa Productes de la Terra Maresme) i del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.

Fotografies: Ecotràmec (Tordera) i Can Gel (Dosrius)