Pèsols, maduixes, cireres…. són només uns dels molts aliments que comencen a donar nom al Maresme com a territori amb riquesa en productes alimentaris de qualitat. Des del Consell Comarcal del Maresme s’aposta per potenciar aquest atractiu de la comarca tot donant suport al teixit productiu local.
El Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona signaran un conveni de col·laboració pel desenvolupament d’accions pilot de suport al teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat. L’acord entre les dues administracions, al qual han donat suport totes les forces polítiques amb representació al CCM, permetrà realitzar al llarg de l’any 2008 una diagnosi i un cens del teixit productiu d’artesania alimentària que hi ha als diferents municipis de la comarca del Maresme.
El pas següent serà potenciar en aquells municipis que vulguin impulsar aquest sector la creació d’agromercats on poder comercialitzar aquests productes. En total s’hi invertiran 64.000 euros, un 75% dels quals seran fianançats per la Diptuació de Barcelona i el 25% restant seran aportats pel Consell Comarcal.
El conseller delegat de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del CCM, Bernat Costas, ha explicat que aquest projecte vol recollir informació i donar a conèixer tots aquells productes que s’elaboren a la comarca seguint processos artesanals i de qualitat amb l’objectiu final de donar-hi suport i contribuir, des de l’administració, a millorar la seva comercialització.
El pes agrícola al Maresme
Tradicionalment, els sectors agrícoles i pesquers han tingut un fort arrelament a la comarca del Maresme. Actualment, segons van constatar els estudis realitzats pel Pla Estratègic Maresme 2015, durant les dues darreres dècades, la superfície agrícola del Maresme s’ha reduït espectacularment com a conseqüència de la pressió urbanística.
El Maresme comptava l’any 2005 amb 2.200 ha, un 30% menys que el 2002. Així i tot, després del Segrià, és la segona comarca agrícola de Catalunya. En total existeixen més d’un miler d’explotacions agràries.
Tot i la regressió patida pel sector, diverses iniciatives han aconseguit situar els productes alimentaris del Maresme en primera línia dels atractius de la comarca com a destinació turística, gastronòmica i cultural. Les iniciatives privades i publiques, amb el suport del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme estan potenciant els productes de la nostra terra i del mar mitjançant més de 50 jornades gastronòmiques que any rera any fan incrementar el nombre de visitants.
El projecte en el qual treballarà el Consell Comarcal durant aquest any té com a objectiu potenciar l’artesania alimentària com a sector emergent i amb un alt potencial de creixement tota vegada que, cada vegada més, els productes de qualitat locals s’estan situant com una alternativa als productes globals més estandaritzats.