El Consell Comarcal del Maresme arriba al final del present mandat havent minimitzat les amenaces estructurals gràcies a una gestió de contenció i racionalització econòmica que ha permés reduïr un 33% el nombre de serveis deficitàris. L’any 2011, el CCM comptava amb 24 serveis que generaven més despesa que ingressos. Aquesta xifra s’ha vist reduïda a 16.
En un entorn delicat econòmicament parlant, el Govern del CCM s’ha centrat els darrers 4 anys en reestructurar els serveis comarcals per tal de garantir la viabilitat de la institució. Segons ha manifestat el president, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, “el treball conjunt de tècnics i polítics ha permés mantenir, i fins i tot ampliar, el nombre de serveis que prestem fent-los més competitius i sostenibles“, un esforç encara més important si tenim en compte que en 4 anys el pressupost del CCM ha passat de poc més de 41 milions d’euros als 29.236.565 euros actuals.
Aquesta reestructuració, en paraules del president comarcal, deixa la institució molt ben posicionada per poder assumir aquelles competències o serveis que en un futur proper li puguin ser delegades tant per la Generalitat com pels propis ajuntaments.
En aquest sentit, els dos projectes “estrella” del mandat estan arribant al final de la seva tramitació. És el cas de la constitució de l’empresa mixta de residus que permetrà oferir als municipis una gestió integral dels residus i de la neteja, o el desplegament de la Xarxa Comarcal de Banda Ampla. Pel que fa a l’empresa mixta avui mateix s’han obert les pliques amb les ofertes de les 4 empreses que han concursat. En quant a les obres de connexió de les administracions públiques de la comarca a través de banda ampla, en breu es recepcionarà l’obra feta.
A aquests s’afegeix la redacció del Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic del Maresme impulsat des de l’Àrea de Promoció Econòmica. El document fa una diagnosi de la comarca i proposa diferents línies d’actuació per tal de potenciar la seva reactivació econòmica.
Dins l’eix central que mou al CCM, el d’aplicar l’economia d’escala a nivell comarcal per aconseguir uns preus més competitius, aquest mandat s’han ampliat els projectes de compres agregades amb la incorporació del gas i el gasoil. A més, s’ha conveniat i es col·labora amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en la compra agregada d’energia elèctrica.
Pel que fa a la incorporació de nous serveis comarcals destaca la posada en marxa del servei de Protecció Civil que dóna suport als municipis en totes les tasques que integra la protecció civil, ja siguin temes de prevenció i planificació, d’emergències o rehabilitació.
La mancomunació de serveis municipals ha portat el Consell Comarcal a conveniar amb els ajuntaments la prestació directa de certs serveis d’atenció al ciutadà. És el cas del SAD (Atenció a la Dependència) o de l’Oficina d’Habitatge que, a petició de l’ajuntament, es trasllada al municipi per atendre els usuaris i evitar el seu desplaçament.
En altres casos, com en mobilitat internacional jove, el CCM ha recollit les demandes locals, les ha fet extensives a la resta de municipis i actualment està coordinant el servei que es presta a gairebé la totalitat de la comarca.
De fet, el Consell Comarcal cada vegada presta més serveis directes al ciutadà. El cas d’emprenedoria n’és un clar exemple. Des de l’entrada en servei del Maresme Centre de Negocis (feina feta també aquest mandat), a més de l’assessorament directe a les persones que volen muntar els seu propi negoci, s’ajuda les petites empreses de recent creació amb l’opció d’allotjament a un preu reduït.
Per tot plegat, el president del CCM ha fet una valoració molt positiva de l’exercici 2011-2015. En el següent document podeu visualitzar l’evolució econòmica del CCM: