
El Consell Comarcal del Maresme posa en marxa el projecte “Del mercat local al global”. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’adreça a empreses del sector alimentari maresmenc que vulguin iniciar o consolidar la seva estratègia d’internacionalització.
L’objectiu principal és ajudar 15 empreses del sector alimentari de la comarca que apostin per la internacionalització a tenir una base sòlida amb coneixements i eines útils per afrontar amb èxit el repte d’obertura a mercats internacionals.
Per aconseguir-ho s’ofereix formació pràctica i aplicada, amb una orientació estratègica i enfocament col·laboratiu. I, amb la col·laboració del celler Bouquet d’Alella -referent del Maresme en processos d’internacionalització- es presentarà un cas pràctic sobre l’exportació de vi. La sessió inclourà una visita a les vinyes i un tast, que permetrà aprofundir en els aprenentatges vinculats al comerç internacional en un entorn real i inspirador.
Les empreses participants aprendran a:
- Desenvolupar una estratègia d’internacionalització pròpia.
- Identificar nous mercats i adaptar-hi la seva oferta.
- Millorar la seva capacitat per participar en fires internacionals.
- Generar sinergies amb altres empreses del territori.
- Conèixer de primera mà i en un entorn únic, un cas pràctic d’exportació del Maresme al Celler Bouquet d’Alella. Visita de les vinyes i tast de vins.
PROGRAMA DE TREBALL
El programa, a més d’incorporar un espai de mentoratge individualitzat, es divideix en quatre sessions en el decurs de les quals es facilitarà formació estratègica i pràctica, així com l’anàlisi d’un cas real d’èxit exportador del territori. Les temàtiques que es tractaran són:
- Introducció a la internacionalització en el sector alimentari.
- Oportunitats i requisits dels mercats exteriors.
- Definició d’objectius i estratègies per a l’exportació.
- Identificació de mercats potencials.
- Preparació per a fires internacionals i tècniques de networking.
- Creació de materials promocionals.
- Cas pràctic d’una explotació vinícola del Maresme amb experiència exportadora.
CALENDARI
- Sessió informativa on-line: 9 de maig, de 10 h a 11 h – En aquesta sessió es facilitarà informació sobre el projecte i les oportunitats que obre al sector alimentari. Es presentaran les dates, els continguts i els objectius generals del programa.
- Estratègies d’internacionalització: 16 de maig, de 10 h a 14 h, presencial- S’abordaran les principals estratègies d’internacionalització, incloent els aspectes bàsics sobre mercats internacionals, les eines per identificar oportunitats de negoci i com adaptar el producte al mercat global.
- Com preparar una fira internacional: 23 de maig, de 10 h a 12 h, presencial – Aquesta sessió es centrarà en les claus per a una preparació eficient per a fires internacionals, incloent-hi la selecció de productes, la creació de materials de màrqueting i la gestió de la logística per a la participació en esdeveniments globals.
- Cas pràctic: Com exportar un vi: 30 de maig, de 10 h a 14 h, presencial al celler Bouquet d’Alella – Es realitzarà un cas pràctic en què es simularà tot el procés d’exportació d’un vi, incloent-hi la gestió de la documentació, la logística, la comercialització i la selecció de mercats.
- Mentoratge individualitzat d’1 hora a càrrec de l’empresa experta (dates a convenir) – Es dedicarà una hora de mentoratge personalitzat a cada empresa per tal de resoldre dubtes i proporcionar consells pràctics sobre la seva internacionalització, tenint en compte les característiques específiques de cada negoci.