El Consell Comarcal del Maresme, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, ha elaborat el Mapa d’hàbits per a aplicació local de solucions basades en la Natura (SbN), una eina interactiva que facilita als ajuntaments donar resposta a diferents problemàtiques relacionades amb la gestió territorial i urbana a partir d’accions basades en els principis de la natura i de l’ecosistema. Aquests processos s’enfoquen a promoure els valors naturals d’un indret com a peça clau en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
El mapa estableix les àrees del Maresme susceptibles d’aplicació de les SbN a partir de la delimitació d’espais de titularitat pública, amb risc d’inundabilitat o que es troben en un àmbit d’influència, delimitat per una franja de 100 metres, d’algun dels dos criteris anteriors.
Sota aquestes premisses, identifica i localitza en cada terme municipal el tipus de vegetació, analitza el seu potencial per a la conservació de la biodiversitat i especifica si hi ha hàbitats amenaçats. A més, identifica els espais que tenen vegetació d’interès, el grau de biodiversitat vegetal, la seva fragilitat, si es troben amenaçats i el seu valor global d’interès.
La consellera de Medi Natural, Marta Gómez Pons, ha explicat que aquesta eina facilita als ajuntaments avançar en la seva planificació urbanística cap al verd urbà creant espais que potenciïn el benestar de la ciutadania i que segueixin les directrius de la normativa europea de Restauració de la Natura.
Avui s’ha fet a Can Palauet una formació adreçada a personal tècnic dels ajuntaments de la comarca sobre la utilització d’aquesta nova eina.