Canet de Mar va acollir dimecres la presentació del I Pla Comarcal del Maresme per la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere. El document, impulsat pel Consell Comarcal del Maresme amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, és una eina per treballar de manera transversal el principi de la igualtat a través de diverses actuacions emmarcades en els diferents àmbits de la gestió de les administracions locals. El seu període de vigència és del 2022 al 2025.
El Consell Comarcal posa a l’abast dels municipis maresmencs aquest document per tal que, en el cas de no disposar d’un Pla propi, el tinguin com a marc de referència a l’hora d’empendre accions per normalitzar la diversitat sexual i de gènere i prevenir la LGTBIfòbia.
El Pla, elaborat a partir d’un procés participatiu, parteix d’una diagnosi de la situació de les persones heteronormatives en el territori i de les actuacions que es fan des de les administracions locals i des del Consell Comarcal del Maresme. Això permet extreure els punts forts i febles de la comarca en matèria de diversitat afectiva, sexual i de gènere; identificar els objectius prioritaris per garantir els drets de les persones que formen part del col·lectiu LGTBI i plantejar un pla d’accions per assolir-los.
La diagnosi
El Maresme és una comarca força tolerant amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Segons els resultats de l’enquesta ciutadana, el 65,5% afirmen que el nivell de sensibilització de la població de la comarca sobre aquesta temàtica és mitjà. Aquesta dada constrasta amb les opinions de les persones entrevistades que, majoritàriament, consideren que -tot i que la visibilitat del col·lectiu va en augment- falta formació i sensibilització per arribar a naturalitzar i normalitzar el reconeixement, especialment, de les persones lesbianes, trans i intersexuals.
Es destaca també que l’LGTBIfòbia estesa al Maresme és principalment de caire verbal i que aquesta sovint no es reconeix com a tal ni tampoc es denuncia. Les agressions es solen produir a l’espai públic i, especialment, a l’entorn de la platja, les zones amb polígons industrials i els voltants del tren.
Paral·lelament, es ressalta que la població jove està cada vegada més sensibilitzada i compta amb les eines per superar les lògiques patriarcals de la dicotomia home-dona. A més, s’identifica una presència ferma del compromís institucional i del teixit associatiu cap a la tolerància.
El Pla d’Acció
Partint de la diagnosi i de les aportacions de les persones participants en l’elaboració del Pla, es plantegen 8 línies d’actuació, cadascuna de les quals es desglossa en diversos objectius i aquests, a la seva vegada, es despleguen en diferents accions.
Per tal de poder fer un seguiment de la seva implementació, cada acció va marcada amb uns indicadors i un termini d’execució.
En resum, aquestes són les línies d’acció i els objectius del Pla Comarcal del Maresme per la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere 2022-2025
1.- Organització i Compromís Institucional
- Incorporar la perspectiva LGTBI de manera transversal en el desenvolupament de les polítiques del Consell Comarcal
- Establir polítiques interseccionals pel col·lectiu LGTBI
- Consolidar el Servei d’Atenció Integral Maresme (SAI Maresme)
- Promoure la consolidació del compromís dels ajuntaments de la comarca amb la Diversitat Sexual i de Gènere
2.- Coeducació i Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere
- Promoure la coordinació entre el Consell Comarcal i els diferents agents d’àmbit educatiu de la comarca per treballar la perspectiva de la diversitat afectiva sexual i de gènere
- Fomentar el respecte a la diversitat afectiva, sexual i de gènere als centres educatius de la comarca
- Promoure la cerca, l’elaboració i/o la distribució de recursos pedagògics per promoure la diversitat afectiva, sexual i de gènere entre els centres educatius de la comarca.
3.- Salut
- Incorporar la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere a les polítiques de salut comarcals i als CAP
4.- Visibilitat i Participació
- Sensibilitzar la ciutadania de la comarca en la diversitat afectiva, sexual i de gènere
- Commemorar les diades del col·lectiu LGTBI+
- Promoure la participació i l’associacionisme LGTBI+ a la comarca
5.- Esports i Lleure
- Promoure la diversitat afectiva, sexual i de gènere a l’àmbit esportiu comarcal
- Incorporar la perspectiva de gènere i de la diversitat afectiva, sexual i de gènere en el lleure
6.- Cultura i Oci
- Reforçar la presència de la diversitat afectiva, sexual i de gènere en la programació cultural
- Fomentar els espais d’oci saludables, no sexistes i lliures de violències
7.- LGTBIfòbia
- Establir mecanismes de prevenció de la LGTBIfòbia a la comarca
- Establir protocols per l’abordatge i la prevenció de la LGTBIfòbia a la comarca
8.- Drets laborals
- Promoure la inserció laboral de les persones trans
Podeu accedir al Pla Comarcal del Maresme per la Diversitat fectiva, Sexual i de Gènere, clicant aquí