El Consell Comarcal col·labora amb la Primera edició del Premi Puig i Cadafalch d’arquitectura del Maresme

Inscripcions obertes del 21 de març al 15 de maig de 2014

 
Els Premis Puig i Cadafalch creen una modalitat comarcal i aquest any, per primer cop, premiaran la millor obra de recuperació de patrimoni arquitectònic del Maresme. El Consell Comarcal col·labora en aquesta modalitat, tal i com ha explicat el Conseller de Cooperació Municipal i Planificació Alfons Molons. Aquest premi és una de les principals novetats de l’edició 2014 dels Premis Puig i Cadafalch que aquest any arriben a la 13a edició com a premis d’arquitectura de Mataró. En aquesta modalitat, recuperen el seu espirit inicial premiant la millor obra nova, l’interiorisme i la restauració.

Les obres guanyadores se seleccionaran novament entre aquelles que s’hagin presentat a la Mostra d’Arquitectura del Maresme, que arriba a la 4a edició. Tant la Mostra com els Premis tindran lloc a Mataró en dates properes al 17 d’octubre, dia del naixement de l’arquitecte Puig i Cadafalch. També està previst celebrar llavors les 48 hores Open Puig i Cadafalch, que tindran com a tema “Espai públic versus espai privat: un patrimoni comú”.

Les inscripcions a la Mostra d’Arquitectura del Maresme s’han de formalitzar a través del portal creat pel COAC (www.coac.net/mostra/). Per participar a la 13a edició del Premis Puig i Cadafalch o al Primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme cal marcar, a més, la casella corresponent en el moment de fer la inscripció a la Mostra. El període d’inscripció s’iniciarà el 21 de març i finalitzarà el 15 de maig. El Consell Comarcal del Maresme col·labora en la difusió dels certàmens.

Els Premis Puig i Cadafalch

L’Ajuntament de Mataró va crear als anys 80 els Premis Puig i Cadafalch per divulgar la bona arquitectura feta a la ciutat i a la vegada difondre la figura de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Per la seva banda, a finals dels 90 el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va posar en marxa les primeres biennals i triennals d’arquitectura per difondre a cada demarcació el treball dels arquitectes del territori.

L’any 2004 l’Ajuntament i la Demarcació de Barcelona del COAC van arribar a l’acord d’organitzar i realitzar conjuntament a la ciutat els Premis Puig i Cadafalch i la Triennal d’Arquitectura del Maresme, que després va canviar el nom per Mostra d’Arquitectura del Maresme. Així es va fer a les convocatòries del 2004, 2007 i 2011 i es repeteix enguany.

Els dos certàmens, que atorguen en paral•lel els guardons propis, tenen en comú l’objectiu de posar en valor la bona feina realitzada en el camp de l’arquitectura per tots aquells agents implicats en fer-la possible: tècnics, promotors i constructors.

A la darrera edició dels Premis Puig i Cadafalch es va lliurar un únic premi a la millor obra arquitectònica. Ara es recuperen les modalitats d’obra nova, interiorisme i restauració, per premiar els millors treballs acabats a Mataró per promotors privats entre l’1 de gener de 2011 i el 31 de desembre de 2013 que es presentin a la Mostra d’Arquitectura del Maresme.

El jurat dels premis estarà format per membres del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró. Els premis consistiran en l’entrega del guardó característic, obra d’Antoni Manté.


Primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme

A més de reinstaurar les antigues modalitats, aquest any l’Ajuntament crea el primer Premi Puig i Cadafalch del Maresme, per a la millor obra de recuperació del patrimoni arquitectònic que s’hagi fet a la comarca.

Podran optar-hi tant promotors privats com públics, amb obres que hagin finalitzat entre l’1 de gener de 2011 i el 31 de desembre de 2013. Aquest premi serà atorgat pel jurat de la Mostra d’Arquitectura del Maresme i consistirà en una variació del guardó dels premis Puig i Cadafalch.


Quarta Mostra d’Arquitectura del Maresme

Els objectius de la Mostra d’Arquitectura estan més a prop d’una exhibició que d’una competició. Es pretén posar en valor la feina que els arquitectes vulguin fer pública i difondre l’arquitectura més rellevant del territori. A més, ajuda a crear un fons documental i a reconèixer i estimular els esforços dels autors i els agents implicats. Les obres es poden adscriure a les següents modalitats o apartats: obra nova, rehabilitació i/o addicions de promoció pública; obra nova, rehabilitació i/o addicions de promoció privada; intervencions de restauració en el patrimoni; intervencions en espais exteriors; intervencions en espais interiors i, per últim, planejament.