El Consell Comarcal del Maresme, a través el Pla territorial de Ciutadania i Immigració, ha organitzat diferents cursos per facilitar la inclusió de les persones nouvingudes a la societat d’acollida. Es tracta de sessions on es dóna informació bàsica que ajuda a les persones que recentment han establert la seva residència en el nostre territori a conèixer l’entorn social i jurídic. L’objectiu és que puguin ser autònomes, conèixer els recursos públics disponibles, les formes d’accedir-hi i, conseqüentment, facilitar la seva implicació a la vida local.
Els cursos, que porten per títol “Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic” s’organitzen en col·laboració amb els ajuntaments que disposen d’un servei d’acollida per als seus nous habitants conveniat amb el Consell Comarcal. Es tracta d’un recurs interessant tota vegada que ajuda les persones nouvingudes a conèixer la societat a la qual acaben d’arribar. Els temes que es tracten inclouen el context geogràfic, recursos per l´aprenentage del català, organització social i política, padró, sistema educatiu, sistema sanitari, serveis i recursos municipals; tràmits d´estrangeria; drets i deures, costums i tradicions de Catalunya….
Els cursos programats actualment es faran a Sant Andreu de Llavaneres (els dies 10,13,17,20,24,27 i 31 d´octubre i 3 de novembre), Alella (3,7,10,14,17,21,24,28 de novembre de 2016) i Arenys de Mar (23 ,28 i 30 de novembre i 5,7,12,14 i 19 de desembre de 2016).
Les persones interessades es poden incriure online:
- Curs A Sant Andreu de Llavaneres: CLIQUEU AQUÍ
- Curs a Alella: CLIQUEU AQUÍ
- Curs a Arenys de Mar: CLIQUEU AQUÍ
El Servei d’acollida itinerant comarcal
El Servei d’acollida itinerant comarcal va entrar en funcionament fa 6 anys, coincidint amb l’aprovació de la Llei d’Acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, que estableix com a competència municipal la recepció de les persones nouvingudes. Els municipis que no disposen d’aquest recurs poden conveniar el servei amb el Consell Comarcal que el presta aplicant els criteris de proximitat (desplaçament als municipis) i racionalització dels recursos en funció de les necessitats de cada municipi.