El 62,4% de les dones ateses al SIAD Maresme pateixen violència masclista

 

La violència masclista envers les dones continua present a la nostra societat. Pot ser física, sexual, psicològica, econòmica… Afecta a tots els grups d’edat i a totes les classes socials. Aquesta és la foto que il·lustra el dia a dia dels serveis d’atenció a la dona. Avui, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el Consell Comarcal dóna visibilitat a aquesta xacra per denunciar “un sistema patriarcal que ens oprimeix, ens silencia i ens mata”. Aquest 2019 el Maresme ha comptabilitzat un feminicidi infantil, un feminicidi familiar i està en procés d’investigació un altre possible feminicidi, en aquesta ocasió a l’àmbit afectiu. El 62,4% de les dones ateses al SIAD Maresme pateixen violència masclista.

Les xifres són importants, però les professionals dels serveis d’atenció a les dones, les relativitzen en tant en quan encara avui dia hi ha moltes dones que no s’atreveixen a explicar, i menys denunciar oficialment, les agressions que pateixen. Fins i tot, alerten des del SIAD Maresme, encara hi ha dones que no acaben d’identificar com a “violències” el tracte que reben per part de la seva parella o ex-parella, de familiars, d’amics o de desconeguts en espais privats, espais públics, locals d’oci, àmbit laboral ….

El SIAD Maresme, que atén dones dels 25 municipis de la comarca de menys de 20.000 habitants ( Mataró, Pineda de Mar, El Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar disposen de servei propi) han atès aquest any 229 dones, el 62,44% de les quals és víctima de violència masclista. Aquest percentatge representa un increment del 12% respecte a les dades de l’any passat.

També és superior el nombre total de dones ateses pel SIAD Maresme, Al llarg de 2018 es va donar atenció a 212 dones i 1 home, majoritàriament derivades pels serveis socials municipals. 

El Consell Comarcal del Maresme considera imprescindible seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per l’eradicació de totes les violències masclistes. En aquesta línia, representa un pas endavant el recentment presentat Protocol per a l’abordatge integral de les violències masclistes al Maresme. També considera molt important treballar en la prevenció i en l’educació, per això posa a l’abast dels instituts i dels centres que treballen amb joves l’itinerari curricular: “Eines per a la prevenció de les violències masclistes amb joves des de l’àmbit local” i per a les escoles de primària  la maleta coeducadora.

El Consell Comarcal del Maresme ha fet avui un acte participatiu contra les violències masclistes: