El mes de maig ha sumat una nova baixada de l’atur al Maresme. 945 persones han abandonat la llista de demandants d’ocupació. Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, l’atur al Maresme manté dues característiques: una elevada feminització i una cronificació entre les persones majors de 45 anys. Les darreres dades indiquen que el 59% de les persones inscrites com a demandants de feina té més de 45 anys. A més, la taxa d’atur femenina es troba gairebé 5 punts per sobre de la masculina. A això s’afegeix una tercera dada: el 42,67% són aturats i aturades de llarga durada.
Les dades del mes de maig deixen el Maresme amb una taxa d’atur del 12,05% i 24.431 persones inscrites a les oficines d’ocupació com a demandants de feina. La baixada respecte al mes anterior ha estat del 3,72%, un percentatge que s’eleva fins el 6,82% en la comparativa interanual. La reducció de l’atur ha estat la nota dominant a tots els sectors econòmics amb percentatges que oscil·len entre el -8,15% de l’agricultura i el -2,76% de la construcció. La disminució percentual a la indústria ha estat del 4,18% i a la construció del 2,76%. En contrast, ha augmentat la demanda d’ocupació entre el col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) en un percentatge del 0,13%.
La radiografia feta per l’Obsevatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal de l’atur al Maresme indica una forta feminització tant en volum com en taxa. De les 24.431 persones sense feina, 14.080 són dones (el 57,63%). A més, mentre la taxa d’atur masculí és del 9,72%, la femenina s’enfila al 14,63%.
Una altra característica molt marcada es troba en els grups d’edat. Del conjunt de persones aturades a la comarca, 14.380 (el 59%) tenen més de 45 anys i, dins d’aquest col·lectiu, el 58% són dones. I, un tercer element a tenir en compte a l’hora de definir les polítiques actives d’ocupació és el temps que la persona porta cercant feina. En el cas del Maresme, aquesta dada és força significativa atès que el 42,67% de les persones inscrites a les oficines d’ocupació pateixen atur de llarga durada.
LES DADES PER MUNICIPIS
En la comparativa mensual, 22 dels 30 municipis del Maresme han registrat reducció de l’atur. 2 (Òrrius i Sant Cebrià de Vallalta) no han variat les xifres anteriors i Cabrera de Mar, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susnna, Teià i Tiana han comptabilitzat un lleuger increment.
Tiana, amb una taxa d’atur del 6,19%, és el municipi del Maresme amb menys desocupació. Tampoc arriben al 7% Cabrera de Mar, Alella i Teià. Em canvi, superen la mitjana comarcal: Tordera, Santa Susanna, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Premià de Mar, Pineda de Mar, Palafolls, Mataró, Malgrat de Mar i Calella.
Podeu ampliar aquesta informació, consultant el Report d’Atur del mes de maig: