Tot i haver sortit de la fase d’emergència, la gestió de l’aigua i els efectes de la sequera van centrar bona part del Ple celebrat dimarts. El Consell Comarcal entén que s’ha de continuar treballant per assegurar la resiliència hídrica del territori en un escenari de canvi climàtic on l’aigua cada vegada serà un bé més escàs. I la principal aposta és l’aigua regenerada.
En aquest sentit, el plenari va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la redacció del projecte que determinarà les actuacions a realitzar a l’EDAR de l’Alt Maresme per facilitar la reutilització de l’aigua depurada per a la recàrrega de l’aqüífer de la Tordera i avaluarà també altres possibles usos per a la seva reutilització. Més informació en aquesta nota de premsa.
També la sequera marca les actuacions en abastament. Així, es va acordar l’urgència en la tramitació i l’aprovació inicial del “projecte d’obres de conservació i manteniment a les instal·lacions d’abastament d’aigua potable en alta del Maresme Nord, unes obres bàsiques per poder continuar subministrant aigua de qualitat a 11 municipis de la comarca en un context de disminució dels cabals d’aigua als aqüífers i pous. Aquestes actuacions compten amb un pressupost de 2.105.144,11€.
En la mateixa linia, però per millorar el sistema de sanejament de la comarca, el Ple va aprovar l’atribució de 6 milions d’euros repartits en 3 anualitats (2024, 2025 i 2026). Aquests diners els aporta l’Agència Catalana d’Aigua.
També en matèria d’aigua, el Ple Comarcal va acordar, amb l’abstenció d’En Comú Guanyem, la continuïtat de l’empresa mixta SIMMAR en la prestació del servei de sanejament en alta i de la Sociedad General de Aguas de Barcelona en el servei d’abastament en alta. Les dues empreses acabaven la seva activitat a 1 de juliol, però es va decidir fer una pròrroga fins que no finalitzi la deliberació de totes les forces polítiques comarcals sobre la forma què haurà de tenir el Servei del Cicle de l’Aigua que absorbirà el sanejament i l’abastament en alta i obre la porta a la possible delegació de competències per part dels ajuntaments dels serveis en baixa.
La situació de sequera també va motivar l’aprovació per unanimitat de la proposta presentada per la conselleria de Medi Natural de treballar conjuntament amb les associacions de propietaris forestals (APF), les Agrupacions de defensa forestal (ADF) i els gestors dels Espais Naturals Protegits (Serra de Marina, Serralada Litoral i Montnegre Corredor) per harmonitzar l’enfocament i les actuacions a emprendre per fer front al fort impacte que la poca pluviositat està tenint en els ecosistemes forestals.
Dels 66 inclosos a l’ORDRE DEL DIA també destaquen els avenços en el projecte Maresme EuroVelo8. D’una banda, el Ple va acceptar, amb l’abstenció de Vox, la subvenció atorgada per la Secretaria de Estado de Turismo del Ministerio de Industria y Turismo del Gobierno de España per desenvolupar el projecte. Aquesta subvenció, emmarcada en la convocatòria extraordinària de los Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos, ascendeix a 3.090.631,00€ euros. I de l’altra, es va aprovar, també amb l’abstenció de Vox, una de les actuacions del projecte. En concret, l’atorgament de subvencions a empreses turístiques de la comarca per afavorir el seu procés de transició digital.
Segons va explicar el conseller de Transparència, bon govern i planificació estratègica, Xavier Ponsdomènech, s’hi destinaran 110.000 euros i el màxim a atorgar per empresa és de 4.000 euros.
També en matèria de subvencions, el Ple va aprovar per unanimitat el Pla estratègic de subvencions que regirà les anualitats 2024-2027.
La resta de temes tractats en aquesta sessió, en la qual no haver-hi massa debat perquè els grups comarcals ja havien fixat el seu posicionament a la Junta de Portaveus, s’emmarquen en l’acció ordinària de l’administració comarcal. Dels temes presentats per Governança, Serveis Interns i Recursos Humans destaquen l’aprovació de les convocatòries i les bases reguladores de diferents processos selectius per cobrir llocs de treball així com la proposta de donar suport a la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (Fegicat) per desenvolupar la “Xarxa d’Oficines Empresarials d’impuls a la transició energètica”.
En Drets i Serveis Socials, l’establiment de diferents convenis amb ajuntaments de la comarca per a la prestació de serveis com el d’Acollida o el Temps x Cures, la distribució econòmica de repartiment als ajuntaments que formen part de l’Àrea Bàsica del Consell Comarcal en concepte de SAD social i SAD dependència i l’addenda del conveni interadministratiu amb el Departament d’Igualtat i Feminismes per a l’impuls de les polítiques de promoció de la igualtat i els feminismes al Maresme.
En Educació, Cultura i Joventut es va autoritzar la despesa per a la gestió dels serveis delegats en matèria d’educació per a aquest curs, es va aprovar conveni amb l’Ajuntament de Dosrius per al finançament del transport no obligatori i es va acceptar el fons de prestació de la Diputació per al projecte de dinamització de l’activitat física i l’esport local.
Pel que fa a Desenvolupament Econòmic, es va acceptar -amb el vot contrari de Vox i l’abstenció del PP- la subvenció d’1.511.111,65 euros del Programa Treball i Formació que permetrà la contractació de 49 persones de col·lectius amb dificultats d’accés al mercat laboral (persones en situació d’atur de llarga durada, dones, majors de 52 anys i persones Trans).
També es va aprovar (amb el vot contrari de Vox) la participació en aquest programa d’inserció laboral i la delegació de competències de 16 ajuntaments: Alella, Cabrils, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, Òrrius, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
Finalment, en Teixit Productiu, es van acceptar els fons atorgats per la Diputació per al Servei de l’Observatori de Desenvolupament Local i es va aprovar conveni amb l’Ajuntament de Malgrat de Mar de suport tècnic en matèria d’anàlisi sociolaboral durant el període 2024-2027.
PRECS I PREGUNTES
A l’apartat de Precs i preguntes va haver-hi diferens intervencions per part dels grups comarcals a l’oposció.
Enric Zaldo (CUP) va demanar al Govern comarcal una valoració sobre el Saló Nàutic Internacional de Catalunya que es va fer per primera vegada a Mataró el cap de setmana del 17 al 19 de maig i que va rebre el suport del Consell Comarcal. La consellera de Desenvolupament Econòmic Noemí Llorens va explicar que a l’haver-se tancat el passat diumenge encara no hi havia una valoració general, però que li faria arribar la informació.
Sebastià Tejada (ECG) va reclamar informació sobre el cost energètic en el servei de sanejament dels anys 2021 i 2022 i va preguntar si s’aprofitarien els canvis en la concessió del mes de juliol per revisar el contracte. El conseller d’Acció Climàtica, Lluís Farrerons, va indicar que li faria arribar la informació i que ja s’està treballant en la revisió del contracte de subministrament energètic.
Marián Gómez (PSC) va demanar que el nou Reglament del Centre d’Atenció d’Animals Domètics de Companyia fos consensuat abans de la seva aprovació. El conseller de Serveis als Municipis Xavier Masgrau s’hi va comprometre.
Gómez també va preguntar sobre l’avaria de la màquina que neteja la platja de Sant Andreu de Llavaneres i si els dies que ha estat inactiva es descomptaran de la factura. El conseller Lluís Farrerons va indicar que si no s’ha prestat el servei no es cobra.
Sílvia Garrido (PSC) va preguntar si s’havia previst cobrir durant el mes de juliol el servei de transport adaptat. La consellera de Drets i Serveis a les Persones Marta Paset, va dir que aquesta és la voluntat del Consell Comarcal, però que el problema és la disponibilitat de vehicles per dur a terme el servei.