El Ple del mes de juliol va començar amb una declaració institucional de condemna dels darrers feminicidis que posen de manifest “la greu amenaça que la violènica masclista representa per a la nostra societat“. La vicepresidenta segona i portaveu del Govern, Marta Paset, va ser qui va donar lectura al text en el qual es reaferma el compromís del Consell Comarcal del Maresme “en defensa dels drets i la seguretat de les dones. És hora d’actuar juntes, amb determinació i empatia, per construir una societat lliure de violència masclista“.
Un 30% dels 57 punts a l’Ordre del Dia, van ser aportats per l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones destacant l’aprovació del Protocol d’atenció a la infància i l’adolescència en situació de risc o maltractament que va ser aprovat per unanimitat. El document estableix els principals indicadors de maltractament i desprotecció, determina circuits d’actuació i detalla tots els serveis implicats en aquest àmbit, des de l’educatiu i el social passant pel de salut i els de seguretat i justícia. D’aquesta manera es vol donar resposta a la nova realitat social amb nous models de família, migracions, noves exigències econòmiques i socials i canvis importants en el sistema econòmic i laboral. Serà aplicable a tots els municipis, a excepció de Mataró que té un Protocol propi.
A l’Àrea de Transparència, bon govern i planificació estratègica destaca l’aprovació de convenis amb 6 ajuntaments per l’execució i implementació del projecte Maresme Eurovelo8. El conseller Xavier Ponsdomènech va explicar que aquests són els primers convenis que es formalitzen i que en els propers mesos n’arribaran més amb els altres ajuntaments que també particicipen en aquest projecte. El Maresme EuroVelo8, dotat amb 3.090.631 euros, està inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus Next Generation EU i inclou actuacions genèriques que beneficiaran a tota la comarca i d’altres específiques que es duran a terme en els 15 municipis que s’hi han mostrat interessats.
Ponsdomènech també va informar el Plenari del reconeixement Administració Oberta 2023 que ha rebut el Consell Comarcal del Maresme. Són uns guardons que atorga cada any el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) per distingir els ajuntaments i els consells comarcals capdavanters a Catalunya en transformació digital i govern obert, en la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna. El CCM comparteix la tercera posició amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental en la categoria de comarques majors de 50.000 habitants que han destacat pel seu compromís amb la digitalització de l’administració.
De l’Àrea de Serveis als municipis destaca l’aprovació de les convocatòries i les bases reguladores per a la craeció de tres noves borses comarcals per dotar de personal al propi Consell Comarcal i als ajuntaments adherits que necessitin cobrir llocs de treball de manera temporal. El conseller Xavier Masgrau va informar de la bona acollida que tenen aquestes borses comarcals, en la creació de les quals va ser pioner el Consell Comarcal, i va explicar que, davant de la demanda, es creen una borsa de personal tècnic superior (A1), una de personal tècnic auxiliar informàtic (C1) i una de personal tècnic mig d’informàtica (A2).
Pel que fa a Acció Climàtica, entre d’altres temes, es va aprovar la sol·licitud a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de l’establiment d’un conveni de col·laboració per a la finalaització de l’execució de les obres de l’Estació de depuració d’aigües residuals (EDAR) i els col·lectors de la Urbanització Àgora Parc de Tordera, una de les poques actuacions que queden per acabar de completar al 100% el sistema de sanejament del Maresme.
En matèria d’habitatge, es va aprovar per unanimitat la convocatòria per l’atorgament de subvencions a propietaris de pisos desocupats que formin part de la Borsa de Lloguer que impulsa el Consell Comarcal amb la finalitat d’ampliar l’oferta d’habitatges amb un lloguer just.
Finalment, en Desenvolupament Econòmic es va acordar la pròrroga dels convenis amb els ajuntaments de Pineda de Mar i Premià de Mar per mantenir en aquests municipis una seu de l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) del Maresme que treballa per inserir laboralment les persones amb malalties mentals.