L’accés a un habitatge és una fita inasumible per a molta part de la societat i, més encara, per a la població jove que pateix un alt índex de precarietat laboral.
Sous baixos i preus elevats dels habitatges -ja sigui de lloguer o de compra- formen la tempesta perfecta per frenar l’emancipació juvenil. De fet, es troba en els nivells més baixos des de 2007 i molt per sota dels nivells europeus.
En aquest context, el Consell Comarcal del Maresme, conjuntament amb l’Ajuntament de Mataró i el Bloc Cooperatiu, organitza les jornades “Joves i accés a l’habitatge”. 3 dies en els quals s’abordarà la realitat del col·lectiu joves a l’hora d’accedir a una habitatge i els serveis i recursos als que es pot optar. També es donaran a conèixer experiències alternatives d’accés a un habitatge.
Les jornades se celebraran els dies 2, 10 i 15 de febrer al Cafè de Mar de Mataró. L’accés és lliure, però cal inscripció prèvia a través d’aquest formulari
La primera sessió (el 2 de febrer) se centrarà en el lloguer d’habitatges i es contextualitzarà amb la presentació de l’estudi “Radiografia: joves llogateres i dret a l’habitatge”, elaborat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Posteriorment tindrà lloc, a càrrec de l’Observatori DESC, un taller d’Autodefensa llogatera, per a combatre els abusos relacionats amb l’habitatge i saber com fer-hi front.
La segona (el 10 de febrer) es destinarà a presentar els diferents ajuts i serveis que ofereixen les administracions en relació a l’habitatge. Anirà a càrrec de les Oficines d’Habitatge del Maresme i de Mataró i tractarà, per una banda, els ajuts per al pagament del lloguer i, per l’altra, els diferents serveis i recursos sobre habitatge que s’ofereixen a Mataró i al Maresme.
La tercera sessió tindrà lloc el dimarts 15 de febrer i abordarà les alternatives d’accés a l’habitatge. Es presentaran diferents experiències vinculades a les cooperatives de llogateres, la masoveria urbana i les cooperatives de cessió d’ús. En concret, la cooperativa de llogateres Bloc Cooperatiu presentarà el projecte Lloguem! Yes we rent. També s’informarà sobre el projecte de masoveria urbana de Ca n’Amell de Premià de Mar i l’experiència de la Closca a Lleida vinculada al model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.