És la primera vegada des de 2013 que la població ocupada del Maresme cau durant el primer trimestre de l’any. L’informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal en motiu de la celebració del 1er de maig, Dia internacional de les treballadores i treballadors, conclou que la població ocupada ha baixat tant en la comparativa interanual com en referència al trimestre anterior. Aquest descens, amb més o menys intensitat, es registra als 30 municipis del Maresme.
El primer trimestre de l’any sol ser un període que registra xifres positives per a l’ocupació al Maresme. Aquest any, però, s’evidencia l’impacte de les mesures preses per fer front a la COVID-19 i es registra una caiguda tant de la població ocupada com dels llocs de treball i afiliacions al règim general i a l’autònom.
Pel que fa a l’ocupació, la reducció, en comparació amb el trimestre anterior, és del 3,35%, percentatge que es correspon amb 6.201 persones ocupades menys que a 31 de desembre de 2019. La comparativa interanual també reflecteix xifres negatives. La població ocupada ha disminuït un 2,97%, el primer descens en un primer trimestre en termes interanuals des del 2013, moment en què encara es notaven els efectes de la crisi anterior
Totes les poblacions registren xifres d’ocupació negatives respecte al trimestre anterior, si bé és en els municipis amb més influència turística on els percentatges es disparen fins al 5,31% (Calella) o superen el 4%: Malgrat de Mar, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar.
Pel que fa a les afiliacions i llocs de treball, primera caiguda des de 2014. La disminució dels llocs de treball és del 3,69% vers el trimestre passat, el que es correspon amb 5.026 llocs de treball menys en termes absoluts. Encara s’instensifica més en la comparativa interanual arribant la disminució al 3,79% ( 5.166 llocs de treball).
Les afiliacions al règim general disminueixen un 4,53% vers el trimestre passat i un 4,81% respecte d´un any abans. En termes absoluts parlem de 4.547 i 4.833 llocs de treball menys, respectivament.
Quant a les afiliacions al règim especial de treballadors autònoms, els descensos són menys intensos, de l´1,34% intertrimestral i del 0,93% interanual; 479 i 333 treballadors autònoms menys, respectivament.
Per seccions econòmiques, els descensos més intensos respecte del trimestre passat s’ha registrat a les Activitats artístiques i d´entreteniment (-9,95%), la Construcció (-8,16%), l´Hostaleria (-7,68%), el Transport i emmagatzematge (-6,91%) i Altres serveis (-6,54%). Pel que fa als nombres absoluts, les variacions a la baixa més voluminoses s´experimenten a les seccions del Comerç a l´engròs i al detall (-1.002), l´Hostaleria (-929), la Construcció (-846), les Indústries manufactureres (-565) i les Activitats sanitàries i de serveis socials (-486).
Aquesta tendència es veu reflectida a la majoria de municipis maresmencs, si bé amb diferents graus d’incidència. Santa Susanna, en termes relatius, és el municipi de la comarca que registra el major descens d’afiliacions i/o llocs de treball amb pràcticament un 20%. El segueixen Tordera (-10,64%), Calella (-7,77%) i Malgrat de Mar (-5,41%).
Pel que fa la comparativa interanual, Santa Susanna experimenta un descens proper al 30%, també el més elevat, i el segueixen els de Palafolls (-11,39%), Calella (-9,36%) i Malgrat de Mar (-7,58%), si bé el nombre d´afiliacions ha disminuït també, en aquests termes, en la pràctica totalitat de municipis.
Podeu ampliar aquesta informació, consultant l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local: Impacte de la COVID-19. Persones ocupades i llocs de treball