El servei de meteorologia del Consell Comarcal del Maresme, Meteomar, estrena web i una aplicació mòbil que permetrà a les policies i serveis de protecció civil locals estar en tot moment informats de les situacions meteorològiques de risc. El president Josep Triadó, el director de Medi Ambient, Fernando Cabello, i el meteoròleg comarcal Joaquim Serra han explicat avui a tècnics municipals les novetats del servei.
Tots els maresmencs i maresmenques poden seguir les incidències del temps i la previsió meteorològica de qualsevol municipi de la comarca a través del web: meteomar.cat. Els ajuntaments, a més, si es donen d’alta com a usuaris del servei podran disposar d’informació “premium”: més dades, previsions personalitzades, alertes, seguiment minut a minut de situacions de risc.. i a d’altres serveis.
El Maresme, una comarca que anys enrera era notícia per les rierades, torna a estar considerada com a territori molt vulnerable als efectes del canvi climàtic. L’anàlisi dels episodis viscuts en els darers dos anys, com ha destacat el president Josep Triadó, corrobora que “els ajuntaments haurem d’estar preparats per gestionar epìsodis de pluges torrencials, onades de calor i activar els mecanismes de protecció de les persones i els béns. El Consell Comarcal pot facilitar aquesta informació propera i fiable gràcies a les 14 estacions meteorològiques que tenim desplegades en el territori i ens permeten filar molt prim “.
Segons l’històric de dades del servei de meteorologia comarcal, aquest 2018 el Maresme està batent records tant pel que fa a temperatures com a pluviometria i intensitat de precipitacions.
Pel que fa a la primera, la comarca va començar el mes d’agost registrant 6 nits amb temperatures mínimes superios als 25ºC. Aquestes situacions, que en meteorologia es coneixen com a “nits tòrrides”, tenen un efecte molt clar sobre el benestar de les persones i, en especial sobre les més vulnerables (persones grans, nens, ciutadans en situació de pobresa energètica…).
En quant a pluviometria, com ja va explicar el Consell Comarcal fa una setmana, El Maresme ha duplicat els registres de pluja de l’any passat, però el més preocupant són els episodis torrencials (els que superen 1 litre d’aigua per minut) que, en funció de la durada i del lloc de la comarca on descarreguin, poden arribar a provocar greus destrosses com les ocasionades a Cabrera de Mar, Cabrils i Vilassar de Mar l’octubre de 2016. Aquell 12 d’octubre van caure a Cabrils 2,5 litres/minut. Aquesta xifra, però, l’ha superat Sant Vicençde Montalt el setembre d’aquest any. El municipi va registrar 3 litres per minut.