L’Arxiu Comarcal del Maresme restaura els padrons de població de Mataró de 1900, 1910 i 1920

 

La incorporació a l’Arxiu Comarcal del Maresme d’una restauradora contractada pel Consell Comarcal del Maresme dins el programa de Garantia Juvenil ha facilitat l’inici dels treballs de preservació, neteja i conservació d’un important nombre de documents que presenten diverses patologies de conservació. S’ha començat pels padrons de població de Mataró de 1900, 1910 i 1920.

Aquests 3 volums, que presentaven evidents signes de degració per l’ús i per la naturalesa àcida del paper,  s’han retirat de la consulta durant uns dies per sotmetre’ls a un procés de reintegració i de consolidació. Aquests padrons, uns dels volums més consultats del fons de l’Arxiu Comarcal, són unes fonts històriques molt valuoses. Un cop restaurats, l’Arxiu els digitalitzarà i la consulta s’haurà de fer peer pantalla a la sala de consulta de l’Arxiu o des del portal “Arxius en línia“.

La intervenció l’està duent a terme una restauradora contractada pel CCM durant 6 mesos gràcie al programa de Garantia Juvenil 2016, qui també realitzarà el premsat i aplanat dels plànols del fons municipal de Mataró.

Paral.lelament, l’Arxiu Comarcal està fent una neteja intensiva de la documentació procedent dels ajuntaments de Santa Susanna i de Sant Vicenç de Montalt; així com dels prop de 4.000 protocols notarials del districte de Mataró, als quals es retirarà la pols per aspiració per evitar la proliferació d’àcars i prevenir possibles infeccions per fongs i bactèries.

Entre les actuacions de restauració que ja s’han realitzat, hi ha la d’un volum de l’amillarament de 1888 de Santa Susanna i, entre les tasques futures, s’inclouen les plaques de vidre del fons fotogràfic Magem, procedent de Teià, i la substitució de les fundes dels negatius fotogràfics del mateix fons. Aquestes actuacions són prèvies a la digitalització d’aquest important fosns fotogràfic.