Teià lliura a l’Arxiu Comarcal per a la seva conservació el privilegi reial atorgat al municipi el 1505

 

Ferran el Catòlic va emetre el 1505 el privilegi reial que va permetre a la vila de Teià alliberar-se del domini feudal i convertir-se en municipi. El document, el més antic del fons municipal, ja es troba a les dependències de l’Arxiu Comarcal. L’alcalde Andreu Bosch l’ha lliurat al director de l’Arxiu, Alexis Serrano, per a la seva conservació.

Aquest document, crucial per la història de Teià, inicia el procés que culminarà amb el trasllat a l’Arxiu Comarcal del Maresme (ACM) de la resta de documents que formen part del fons històric del municipi. Teià, igual que han fet altres ajuntaments del Maresme, ha cedit en comodat el seu fons municipal per tal que l’Arxiu Comarcal vetlli per la seva conservació i faciliti la seva consulta.

Juntament amb el privilegi reial de 1505, s’han lliurat a l’ACM 2 còpies del document que daten una del segle XVII i l’altra del XVIII, i el plànol del terme i vila de Teià de 1865.

Segons explica el director de l’Arxiu Comarcal, Alexis Serrano, el privilegi reial sancionat per Ferran el Catòlic l´any 1505 és un document excepcional i de gran valor i contingut històric ja que va permetre a la vila de Teià alliberar-se del domini feudal i incorporar-se al patrimoni reial, tot iniciant un procés de municipalització que perdura fins avui dia. Aquest document va permetre no només l´afranquiment de  la vila sinó la institucionalització dels càrrecs electes que havien de regir la vida col·lectiva i el patrimoni comunal des de llavors i per sempre.

La resta del fons històric del municipi, conjuntament amb el fons fotogràfic Magem s’aniran traslladant els propers dies a l’Arxiu Comarcal on els documents seran classificats, inventariats i catalogats. A més, se’n farà la descripció a partir de la norma de Descripció Arxivística de Catalunya (Nodac), que segueix els paràmetres estàndards internacionals de descripció arxivística. I, en paral·lel, es carregaran, per ser consultats a Internet, els llibres d´actes de les sessions de ple que s´han digitalitzat durant el mes d´agost. L´objectiu és que la descripció completa es pugui consultar a partir del primer semestre de l´any 2017 al portal “Arxius en línia” de la Generalitat de Catalunya, tot seguint el quadre de classificació per fons municipals aprovat darrerament pel Departament de Cultura de la Generalitat.