El Maresme, quarta comarca de Catalunya en pes demogràfic, té una taxa d’atur del 16,96%, una xifra sensiblement superior a la provincial (14,92%) i a la catalana (15,14%). Paral·lelament, segons l’anàlisi que realitza mensualment l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el seu ritme de recuperació és més lent i així ho indiquen les comparatives interanuals. Les dades del passat novembre apunten que al Maresme hi ha hagut una reducció de les persones inscrites com a demandants de feina del 9, 22% respecte al mateix període de l’any anterior, xifra inferior al 10,65% registrat a la província o al 10,31% del conjunt de territori català.
Davant d’aquesta situació, els ajuntaments maresmencs i el CCM han impulsat la Xarxa comarcal d’interacció empresarial que té com a objectiu final aconseguir una major inserció laboral a partir de la identificació del teixit empresarial de la comarca i de la detecció de sectors econòmics emergents en el territori. Per unificar esforços i rendibilitzar els recursos existents, s’establirà una metodologia de treball comuna a tots els serveis de promoció econòmica locals que, a més, compartiran informació per tal de crear aliances estratègiques entre municipis que permetin cobrir les necessitats de l’oferta i la demanda del territori. El Consell Comarcal coordina aquesta acció i facilita recursos formatius als tècnics municipals per treballar l’apropament vers l’empresa.
La Xarxa d’interacció empresarial al Maresme vol donar resposta a una de les “debilitats” de la comarca detectada tant al Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic com a l’estudi “Diagnosi de l’estratègia d’interacció a l’empresa al Maresme”. Els dos documents coincideixen que el treball dels serveis locals de promoció econòmica podrien assolir uns resultats més optims amb un treball transversal i col·laboratiu que facilités tant l’intercanvi d’informació entre els serveis públics com l’acostament d’aquests al sector privat.
La Xarxa s’ha marcat 4 fases de treball fins els 30 d’abril de 2016:
1.- Identificació dels teixit empresarial de la comarca. Detecció de sectors emergents d’ocupació per establir estratègies de prospecció
2.- Assessorament estratègic als Serveis locals d’ocupació de la comarca i creació d’aliances estratègiques entre municipis per enfortir la interacció amb l’empresa: disseny d’estratègies basades en l’estudi “interacció Empresarial al Maresme 2014”.
3.- Recull digital dels directoris empresarials de la comarca pel foment de l’autoocupació. Pla de millora dels directoris locals.
4.- Elaboració d’un Pla de Comunicació de la Xarxa Comarcal d’Interacció Empresarial que ajudi a crear i posicionar la marca Maresme.
A més del Consell Comarcal del Maresme, formen part de la Xarxa els municipis d’Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, El Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.