Nou mes amb dades positives. El volum de persones aturades al Maresme s’ha reduït de 495 respecte al mes de juny. Segons el Report d’Atur que elabora l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el col·lectiu masculí és el que ha liderat la disminució de la desocupació. El 94,7% de les persones que han sortit de la llista de demandats d’ocupació han estat homes. El comportament a nivell municipal ha estat desigual. De les 30 poblacions del Maresme, la xifra de persones aturades ha baixat en 19 i en els 11 municipis restants o s’ha quedat estable o ha experimentat un petit increment.
Juliol ja sol ser un mes positiu per a l’ocupació, però en aquesta ocasió ho ha estat més que els anteriors. La reducció del volum de persones aturades ha estat més significatiu, ha afectat a tots els grups d’edat i a tots els sectors econòmics. A més, indústria, construcció i serveis queden equiparats amb unes xifres molt similars. El sector serveis ha disminuït el seu volum de persones aturades en 147; la construcció ho ha fet en 142 i la indústria en 120. Els altres dos sectors (agricultura i SOA) registren unes xifres inferiors. La llista de demandants de feina dins el col·lectiu Sense ocupació anterior (SOA) ha disminuït en 48 i la de l’agricultura en 38.
En total, el Maresme té registrades 31.888 persones sense feina, 3771 menys que el juliol de 2014. El 54,7% del total de persones aturades són dones i, justament, és en el col·lectiu femení on es detecta una recuperació de l’ocupació més lenta. De les 495 persones que han deixat d’estar inscrites com a demandants de feina, només 26 són dones.
A l’àmbit municipal, Mataró, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Tordera i Calella són els que han registrat unes xifres absolutes més voluminoses pel que fa a reducció de l’atur. També ha baixat la llista de persones sense feina a Alella, Arenys de Munt, Argentona, Canet de Mar, El Masnou, Òrrius, Palafolls, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Santa Susanna, Teià i Tiana. A Sant Vicenç de Montalt no s’han registrat canvis respecte al mes anterior.
NOVA METODOLOGIA PER CALCULAR LA TAXA D’ATUR
Es fa difícil fer la comparativa mensual respecte a la taxa d’atur perquè, a partir d’aquest mes, la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local, a la qual pertany el del Maresme, ha començat a aplicar un nou mètode de càlcul. Per tal d’unificar les diferents metodologies utilitzades a les administracions catalanes, la Xarxa ha adoptat el mètode de càlcul de la taxa d’atur registral del Departament d’Empresa i Ocupació (DEMO). La taxa d’atur registral calculada pel DEMO mesura la relació entre l’atur registrat i una aproximació a la població activa registrada, calculada com la suma de l’atur registrat i l’afiliació a la Seguretat Social de la població de 16 a 64 anys resident en el territori considerat. Com que el DEMO només publica les taxes d’atur registral totals i amb periodicitat trimestral, s’ha dissenyat un mètode que actualitza mensualment la població activa i la taxa d’atur registral i estima mensualment les taxes d’atur registral per sexe i per grups d’edat decennals. Podeu ampliar informació sobre la nova metodologia de càlcul CLICANT AQUÍ.
Amb aquesta nova fòrmula, la taxa d’atur a la comarca del Maresme es col·loca en el 16,16%, mantenint-se superior a la provincial (14,72%) i a la del conjunt català (14,52%).
Podeu ampliar informació sobre les dades d’atur del mes de juliol consultant el Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: