El Maresme serà territori pilot en la implantació d’una borsa de policies locals

 

Les alcaldesses i alcaldes del Maresme van mantenir ahir una reunió amb el Conseller Miquel Buch i la cúpula del Departament d’Interior de la Generalitat. A la reunió, que es va celebrar al Consell Comarcal del Maresme, es va posar sobre la taula la preocupació dels municipis per la creixent sensació d’inseguretat ciutadana i es van abordar diferents alternatives de col·laboració interadministrativa per fer-hi front.

El Conseller d’Interior va manifestar que a partir del mes de juny s’incorporaran 500 nous agents al cos de Mossos d’Esquadra, la distribució dels quals encara s’està estudiant, però es prioritzaran les zones més conflictives. Buch també va informar que s’ha incrementat un 5% el nombre de detencions a la comarca durant 2018 i que dels 30 municipis del Maresme, 3 es troben per sobre de la mitjana de Catalunya quant a fets delictius i 9 per sobre de la mitjana comarcal. per reduir aquest índex, es van plantejar diferents propostes que passen per la necessària col·laboració dels diferents cossos de seguretat.

El  Conseller va reconèixer que la manca d’efectius policials no es pot solucionar d’un dia per l’altra i va anunciar que en els propers 2 anys hi haurà 1.500 noves places de mossos d’esquadra.La incorporació dels nous agents permetrà disposar d’una plantilla al 100%. Tot i això, el Conseller va dir que cal fer un pas endavant i cercar fórmules novedoses que ajudin a millorar la seguretat en els municipis. En aquest sentit, va aplaudir la iniciativa del municipi de Premià de Dalt, on s’està duent a terme una prova pilot de col·laboració puntual de professionals de la seguretat privada per fer patrullatges al carrer de forma complementària i subordianada als cossos policials (els anomenats “serenos del segle XXI”). Aquesta experiència, segons van indicar des del Departament, està despertant molt interès entre els municipis, fins i tot de fora de Catalunya.

Un altra de les mesures que també va anunciar el Conseller afecta directament els municipis més petits del Maresme (Òrrius i Sant Iscle de Vallalta). Aquests podran col·locar càmeres de videovigilància subscribint un conveni de col·laboració amb del departament d’Interior.

D’altra banda per sol·lucionar el daltabaix que per a molts municipis repressenta l’entrada en vigor del reial decret que permet la prejubilació dels policies locals a partir dels 59 anys, el Conseller va dir que des del Departament s’està treballant en fòrmules que permetin facilitar la selecció de nous agents interins. El Maresme serà prova pilot en la implantació d’aquest sistema. El Consell Comarcal del Maresme, amb experiència en la creació de borses comarcals de personal per facilitar als ajuntaments la contractació urgent de personal, ja està treballant amb el Departament per establir el sistema que permeti als municipis cobrir d’una manera ràpida i eficaç les seves necessitats. El president Josep Triadó ha indicat que, a més, el Maresme és un territori on diferents municipis “necesssiten reforçar la seva plantilla policial en moments puntuals, com ara els mesos d’estiu quan arriben a triplicar la seva població”.  

Triadó també ha anunciat que, recollint la preocupació expressada per moltes alcaldesses i alcaldes, el Consell Comarcal impulsarà una petició del món local per endurir el Codi Penal i tots els plantejaments que es van fer a la reunió celebrada ahir. En aquest sentit i per afavorir que la petició sigui subscrita per tots els municipis i consells comarcals catalans, es posarà en contacte amb les entitats muncipalistes (Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya).