Acaba de veure la llum la monografia “Una guerra solidària: refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central” que ha editat l’Arxiu Comarcal del Maresme per recuperar la memòria històrica i posar en valor la tasca que diferents municipis de la comarca van dur a terme acollint refugitats que fugien dels enclavaments on el conflicte bèl·lic era més intens.
El llibre, que ha comptat amb l’impuls i suport de la Generalitat de Catalunya, és el desè volum de la “Col·lecció documents i estudis maresmencs”, que edita l’Arxiu Comarcal del Maresme, i és el resultat d’anys de feina de Glòria Campoy i Marc Mas, dos recercadors especialitzats en els aspectes més socials de la Guerra Civil Espanyola.
El llibre es presentarà a les dependències de l’Arxiu Comarcal (Can Palauet de Mataró) el proper dimarts 4 de març i a partir d’aquí farà ruta per diferents poblacions maresmenques. Així, el 9 de març es presentarà al Centre Cívic del Passeig de Vilassar de Mar, el 13 de març ho farà a l’Ateneu Arenyenc d’Arenys de Mar i el 22 de març a Can Nadal de Caldes d’Estrac. En tots els actes es comptarà amb la presència dels autors.
Al llarg de les seves pàgines, la monografia “Una guerra solidària: refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central” aborda la qüestió de l’acollida, el repartiment, el manteniment i la manutenció de centenars de refugiats -en la seva majoria infants- que fugien de les bombes que fustigaven Madrid i el País Basc i que van ser distribuïts pels pobles de la comarca del Maresme seguint les instruccions del Govern de la Generalitat de Catalunya fidel a la República espanyola.
És un homenatge a les poblacions de Mataró, Cabrera de Mar, Argentona, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar per la seva tasca solidària. Un paper que va quedar totalment silenciat amb l’arribada de les tropes de Franco.
La investigació de Glòria Campoy i Marc Mas recollida en aquesta monografia ha tingut com a fites principals arribar a oferir els llistats dels refugiats, descobrir la importància de les colònies infantils que van existir a cadascun d’aquests municipis, recuperar els reportatges periodístics que s’hi referien i descriure la dinàmica de vida dels nens refugiats.
Properament, l’Arxiu Comarcal publicarà un nou volum, obra també de Glòria Campou i Marc mas, analitzant el paper dels brigadistes internacionals.