El paper que va jugar el Maresme durant la Guerra Civil centra les activitats de l’Arxiu Comarcal durant el mes de març

Acaba de veure la llum la monografia “Una guerra solidària: refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central” que ha editat l’Arxiu Comarcal del Maresme per recuperar la memòria històrica i posar en valor la tasca que diferents municipis de la comarca van dur a terme acollint refugitats que fugien dels enclavaments on el conflicte bèl·lic era més intens.

El llibre, que ha comptat amb l’impuls i suport de la Generalitat de Catalunya, és el desè volum de la “Col·lecció documents i estudis maresmencs”, que edita l’Arxiu Comarcal del Maresme, i és el resultat d’anys de feina de Glòria Campoy i Marc Mas, dos recercadors especialitzats en els aspectes més socials de la Guerra Civil Espanyola.

El llibre es presentarà a les dependències de l’Arxiu Comarcal (Can Palauet de Mataró) el proper dimarts 4 de març i a partir d’aquí farà ruta per diferents poblacions maresmenques. Així, el 9 de març es presentarà al Centre Cívic del Passeig de Vilassar de Mar, el 13 de març ho farà a l’Ateneu Arenyenc d’Arenys de Mar i el 22 de març a Can Nadal de Caldes d’Estrac. En tots els actes es comptarà amb la presència dels autors.

Al llarg de les seves pàgines, la monografia “Una guerra solidària: refugiats de la Guerra Civil al Maresme Central” aborda la qüestió de l’acollida, el repartiment, el manteniment i la manutenció de centenars de refugiats -en la seva majoria infants- que fugien de les bombes que fustigaven Madrid i el País Basc i que van ser distribuïts pels pobles de la comarca del Maresme seguint les instruccions del Govern de la Generalitat de Catalunya fidel a la República espanyola.

És un homenatge a les poblacions de Mataró, Cabrera de Mar, Argentona, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar per la seva tasca solidària. Un paper que va quedar totalment silenciat amb l’arribada de les tropes de Franco.

La investigació de Glòria Campoy i Marc Mas recollida en aquesta monografia ha tingut com a fites principals arribar a oferir els llistats dels refugiats, descobrir la importància de les colònies infantils que van existir a cadascun d’aquests municipis, recuperar els reportatges periodístics que s’hi referien i descriure la dinàmica de vida dels nens refugiats.

Properament, l’Arxiu Comarcal publicarà un nou volum, obra també de Glòria Campou i Marc mas, analitzant el paper dels brigadistes internacionals.