El Consell Comarcal va acabar 2024 mostrant el seu suport a la pagesia del Pla de Balasc de Santa Susanna i ha començat 2025 aprovant una moció reconeixent la importància econòmica, social i cultural del sector pesquer i donant suport a les seves reivindicacions davant la dràstica proposta de la Comissió Europea de reducció de les jornades de pesca.
En el Ple celebrat ahir es van presentar dues mocions de suport al sector pesquer de la comarca. La defensada pel grup comarcal de Vox només va rebre el suport del PP. En Comú Guanyem es va abstenir i la resta de forces comarcals (Junts, ERC, PSC, CUP i Ara Pacte Local) hi van votar en contra. Aquests grups van expressar que tot i compartir la defensa del sector pesquer de la comarca, la moció presentada per Vox menystenia l’agenda 20-30.
En canvi, la presentada pels grups comarcals del PSC i Ara Pacte Local va tirar endavant al rebre el suport de totes les formacions polítiques presents al plenari comarcal amb l’excepció de Vox que hi va votar en contra i En Comú Guanyem que s’hi va abstenir.
El text aprovat conté els tres acords següents:
1.- Manifestar el suport al sector pesquer i reconèixer la seva importància tant econòmica com social i cultural.
2.- Instar al Parlament de Catalunya i al Govern a dur a terme les accions necessàries per acompanyar al sector perquer en les seves reivindicacions i treballar perquè la Comissió Europea plantegi una proposta de consens en relació a la jornada de pesca.
3.- Comunicar aquests acords al Parlament, al govern i al sector pesquer de la comarca del Maresme.
En un altre ordre de coses, el Ple de gener va continuar aprovant convenis amb els ajuntaments per a la prestació de serveis, l’oferta pública d’ocupació per a 2025 i es va continuar avançant en el projecte de creació de les primeres 5 cartes de serveis que es va iniciar en el Ple del mes de desembre. En aquesta ocasió, es va aprovar el Protocol de regulació del sistema de cartes de servei a través del qual el Consell Comarcal del Maresme “donarà a conèixer als ajuntaments i a la ciutadania en general els compromisos de qualitat dels serveis que gestiona i presta, establint al mateix temps els protocols i procediments interns de gestió en les diferents fases del cicle de vida de les cartes de serveis: elaboració, aprovació, difusió, seguiment, avaluació, retiment de comptes i revisió“.