El nou Protocol per abordar les violències masclistes al Maresme introdueix substancials diferències respecte a l’anterior, elaborat el 2019. Amplia el marc d’acció incorporant, per exemple les violències vicàries, obstètriques o digitals i introdueix el concepte de “diligència deguda” establint d’aquesta manera l’obligació dels poders públics d’actuar amb agilitat i eficiència per prevenir, investigar, perseguir, castigar i reparar adequadament els actes de violència masclista i protegir-ne les víctimes.
El document, aprovat en el Ple del mes de març i presentat avui a Premià de Mar, parteix de la premissa que aquestes violències són una vulneració de drets humans a les quals s’ha de donar una resposta des d’un enfocament feminista, interseccional i multidimensional.
També es diferencia del protocol anterior en què redueix els quatre àmbits d’intervenció anteriors (prevenció, detecció, atenció i recuperació) a dos: prevenció i reparació integral que es retroalimenten de manera circular. L’objectiu principal és preservar els drets de dones, infants i adolescents evitant la seva revictimització.
Amb aquestes actualitzacions, el Protocol Comarcal per un Abordatge amb Diligència Deguda de les Violències Masclistes al Maresme s’adapta a la nova legislació ampliant l’esfera familiar o de parella a altres àmbits on també es vulneren els drets de les dones pel sols fet de ser dones com el laboral, social comunitari, digital, institucional, educatiu, sanitari, vida política i esfera pública.
Per fer-hi front, estableix un abordatge multidimensional, intersectorial i de treball en xarxa.
El nou Protocol ha estat impulsat pel Consell Comarcal del Maresme amb el suport de la Diputació de Barcelona i la seva elaboració s’ha dut a terme en el marc de col·laboració entre el SIAD Maresme i el SIE Mataró-Maresme i la complicitat de la xarxa comarcal per l’abordatge de les violències masclistes.
En aquest sentit, totes les personalitats que han intervingut (l’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro; la consellera de Drets i Serveis a les Persones del Consell Comarcal, Marta Paset; la secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes, Montserrat Pineda i la coordinadora de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Montserrat Nieto) han ressaltat la importància del treball en xarxa tant en l’elaboració del Protocol com en la seva implementació.