La Mostra Literària del Maresme ha tornat al lloc on va començar. El Masnou va acollir l’acte de lliurament de premis de la primera edició, el 28 d’abril de 1984, i ha tornat a ser el municipi on 40 anys després s’han aplegat autoritats locals i les maresmenques i maresmencs premiats.
En un emotiu acte on tant l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, com la consellera de Cultura, Marta Rovira, van tenir paraules de record a la trajectòria de la Mostra, es va fer el lliurament de premis que va culminar amb un especial pastís de celebració que reproduïa la imatge que l’artista Mar Torrano ha fet especialmet per aquesta quarentena edició del certamen literari.
La Mostra Literària del Maresme va ser una iniciativa de les regidories de Cultura dels ajuntaments de Premià de Mar, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Cabrils, Tiana, Alella, Teià, El Masnou, Montgat, Argentona i Dosrius. Aquests 11 municipis presentaven el certamen l’any 1984 defensant que “un dels nostres objectius prioritaris ha d’ésser el fornent de tot alló que contribueixi a la formació i la consolidació d’una veritable consciència comarcal, base fonamental de qualsevol futura divisió territorial de Catalunya que pretengui estar arrelada entre els seus ciutadans” .
40 anys deprés, la Mostra Literària, impulsada pel Consell Comarcal del Maresme, manté el mateix format: una fase local i una final comarcal i en aquesta edició han concursat obres de 27 dels 30 municipis de la comarca.
Podeu llegir les obres guanyadores en aquest enllaç
PREMIS
El Jurat format per Elisenda Guiu, Guillem Vallejo, Núria Pera i Jaume Prat, ha atorgat els següents premis:
GRUP A – Prosa (de 6 a 8 anys)
- PRIMER PREMI: La porta misteriosa de Mila Gispert Sangerman (Arenys de Munt). Per l’original forma en què tracta les expectatives d’una nena davant d’una festa d’aniversari, i coherència narrativa i ben estructurada
- SEGON PREMI: Un llit peculiar d’Adrian Arquelladas Bernat (Montgat). Pel llenguatge clar i senzill, i els valors que transmet la narració.
- ACCÈSSIT: La Blancaneus després del final del conte d’Ada López Vilaró (Cabrils). Per com capgira el conte popular, aportant una visió molt més actual a la seva protagonista.
GRUP A – Poesia (de 6 a 8 anys)
- PRIMER PREMI: Gina, de Vera Pérez García (Tordera). Per la musicalitat del poema, la naturalitat
en l’expressió i el bon tractament temàtic. - SEGON PREMI: Papa, d’Alexandra Capdevila Morales (Sant Andreu de Llavaneres). Per com desenvolupa l’amor cap a un pare amb una gran riquesa de comparacions i des de la tendre visió d’un infant.
- ACCÈSSIT: L’elefant que s’ha equivocat, de Ian Lupo Pereira Lissia (Dosrius). Per la capacitat de
síntesis del poema que amb pocs versos resumeix la dimensió de la vida de la natura des dels ulls d’un nen/a.
GRUP B – Prosa (de 6 a 8 anys)
- PRIMER PREMI: Aventura al museu de Conrad Rodríguez Acosta (Canet de Mar). Per la bona tècnica del relat i el seu bon desenvolupament, ben construït i ben escrit. És una història ocurrent, divertida, dinàmica i desperta interès per la lectura.
- SEGON PREMI: El viatge de l’ocell de Leyre López Quiroga (Alella). Està ben escrit, se’n destaquen especialment les transformacions en ocell i com a partir d’aquí es van succeint una sèrie d’aventures imaginatives i originals.
GRUP B – Poesia (de 6 a 8 anys)
- PRIMER PREMI: La festa major d’Aran Herrero (Vilassar de Mar). Es destaca l’alegria i com va revivint, vers a vers, tot el recorregut de la festa major.
- SEGON PREMI: La papallona daurada d’Ot Nardi Plana (Arenys de Mar). Breu i senzilla composició que es converteix en un metàfora de la bellesa de la llibertat a través d’una papallona.
Grup C- Prosa (de 12 a 14 anys)
- PRIMER PREMI: Camps sembrats d’errades d’Alexandra Josa Marcos (Alella). Un relat ben sorprenent. Guarda la incògnita i l’interès fins el final. És una lectura que atrapa.
- SEGON PREMI: Quan les vaques volin d’Abril Buch Andreu (Vilassar de Dalt). Una història reveladora i ben treballada. Es valora el fet que dóna veu a una generació de dones que van ser
silenciades, manipulades, frustrades i reprimides.
Grup C- Poesia (de 12 a 14 anys)
- PRIMER PREMI: Efímer d’Elsa Huang (Montgat). Mostra al lector a través del mirall el monstre en
què es converteix el protagonista i la seva lluita vital. - SEGON PREMI: El carrer de Nil Velasco Andinyac (Teià). Se’n destaca la senzillesa, la musicalitat. Però sobretot, com a través de la senzillesa, la quotidianitat pot estar plena de bellesa i ens fa veure com aquesta realitat moltes vegades se’ns escapa i no podem percebre-la i per tant gaudir-la.
Grup D- Prosa (de 15 a 18 anys)
- PRIMER PREMI: 8:58 de Gala Amado (Premià de Mar). Pels recursos emprats, lingüístics i literaris, que condueixen amb agilitat per una història fresca i un final sorprenent.
- SEGON PREMI: Nit estrellada de Jana Aubanell Martín (Malgrat de Mar). Pel tractament profund i
honest d’un tema de màxima actualitat, narrat amb gran sensibilitat i cura. - ACCÈSSIT: Genèric? de Mar Belmonte Mancera (Mataró). Per l’originalitat de la proposta al temps que convida a la reflexió sobre un tema actual.
Grup D- Poesia (de 15 a 18 anys)
- PRIMER PEMI: L’ombra del xiprer és llarga als cementiris de Neus Fernández Benito (Argentona).
El jurat destaca com el text a través d’una prosa aclaparadora, atapeïda, lenta amb una pudor
penetrant supera el lector que ja entreveu el final fatídic del protagonista. Està molt ben treballat i
tot fa pensar que el que s’hi narra no pot ocórrer d’una altra manera. - SEGON PREMI: Totes les coses de Gerard Camps Romaguera (Tordera). El jurat valora com a
partir del títol que podria semblar molt genèric parla del passat del seu poble i s’esplaia especialment en la soledat i va fent tot un recorregut, el marit, l’amant, el fill, les amigues, però
sobretot el buit. Manté l’interès fins al final per desembocar en un desenllaç inesperat on pren un
paper rellevant la buidor de tot plegat.
Grup E- Prosa (de 19 a 25 anys)
- PRIMER PEMI: L’ombra del xiprer és llarga als cementiris de Neus Fernández Benito (Argentona).
El jurat destaca com el text a través d’una prosa aclaparadora, atapeïda, lenta amb una pudor
penetrant supera el lector que ja entreveu el final fatídic del protagonista. Està molt ben treballat i
tot fa pensar que el que s’hi narra no pot ocórrer d’una altra manera. - SEGON PREMI: Totes les coses de Gerard Camps Romaguera (Tordera). El jurat valora com a
partir del títol que podria semblar molt genèric parla del passat del seu poble i s’esplaia especialment en la soledat i va fent tot un recorregut, el marit, l’amant, el fill, les amigues, però
sobretot el buit. Manté l’interès fins al final per desembocar en un desenllaç inesperat on pren un
paper rellevant la buidor de tot plegat.
Grup E- Poesia (de 19 a 25 anys)
- PRIMER PREMI: Vent i marea de Marçal Monell Ruscalleda (Tordera). Se’n valora la bellesa i es
destaca la personificació del vent d’una banda i de l’altra el ritme i la musicalitat. - SEGON PREMI: Llavis de Mediterrani d’Alexandra Bertran Rabat (Montgat). Amb un ric vocabulari, bones imatges i bon ritme que et transporten a una història d’amor passada però que es denota ben viva.
Grup F- Prosa (més grans de 26 anys)
- PRIMER PREMI: En primera del plural de Jordi Dotras Targas (Canet de Mar). Text que emociona
per la seva sinceritat i que, amb riquesa de recursos lingüístics i literaris, ens fa connectar amb el
relat del protagonista. - SEGON PREMI: Converses d’escala de Carles Pujalte Vizacaíno (Arenys de Munt). Una història
rodona i ben aconseguida que ens trasllada ràpidament a la vida dels seus dos protagonistes. - ACCÈSSIT: Sororitat de Neus Serra Bosch (Malgrat de Mar). Una història punyent que emociona
i alhora fa reflexionar sobre la vida i la fragilitat de l’ésser humà.
Grup F- Poesia (més grans de 26 anys)
- PRIMER PREMI: El cor d’un nuc de Marcos Castillón Espezel (Argentona). Per la gran riquesa
musical del poema, la varietat de recursos literaris i les reflexions sobre les emocions humanes. - SEGON PREMI: Sobre el temps de Carles Ramos Portas (Alella). Per la profunda visió sobre el
temps des d’una gran originalitat formal, amb un gran ritme poètic que aconsegueix reproduir les
contradiccions humanes sobre el que sentim vers al temps. - ACCÈSSIT: Do d’Aimar Perez Gali (Dosrius). Per les intertextualitats del poema i la seva gran
musicalitat.
MICRORELATS
- El préstec de Pere Comeche Padilla (Dosrius). Sorprenent i et sorprèn amb el canvi de rols.
DIVERSITAT FUNCIONAL
- Les gallines i jo d’Elena Julià Jordan (Dosrius). Se’n destaca la senzillesa, l’emotivitat i a la
vegada un cert toc d’humor.